Lurer du på hva tannimplantat koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for tannimplantat, inkludert prisen for ulike behandlingsmetoder, prisforskjeller og refusjonsmuligheter samt hvordan du kan sikre deg gode priser hos tannlege. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
I dag kan tenner erstattes med tannimplantat. Implantatene opereres inn i kjevebenet i form av metallskruer som fungerer som tannrøtter. Når skruen er grodd fast, festes en tannerstatning, en tannkrone, på toppen av skruehodet. Med dagens utstyr og teknologi er det mulig å sette inn tannimplantat og krone samme dag som en eventuell trekking.
Å få satt inn et tannimplantat kan koste alt fra 14.500 til 37.000 kroner, men oftest mellom 20.000 og 40.000 kroner. Trekking av en tann koster omtrent 1.000 kroner i snitt, men kan også koste ned mot 400-500 kroner. Dersom det blir nødvendig med et mindre kirurgisk inngrep, vil prisen kunne krype opp mot 3.000-4.000 kroner.
Inkludert i prisen er implantatet - typisk en tannkrone i porselen samt bedøvelse, kirurgiske forberedelser og hygienetillegg. I tillegg kommer undersøkelse i forkant av behandlingen. Snittprisen for en generell sjekk hos tannlegen ligger på cirka 1.200 - 1.500 kroner. Samtidig finnes det aktører der ute som tilbyr en gratis og uforpliktende første undersøkelse, da gjerne for nye pasienter.
Tannimplantat, inkludert tannkrone, kan settes inn på én dag, og dessuten samme dag som den opprinnelige tannen blir trukket. Selve prosedyren tar gjerne to-tre timer, og den nye tannen kan som regel brukes ganske rett etterpå. Det vil for øvrig variere hvor lang behandlingstiden er hos de ulike klinikkene. Når du har lagt deg i tannlegestolen for å få satt inn tannimplantatet, er det første som skjer at det blir satt lokalbedøvelse. Deretter lager tannlegen et lite hull hvor implantatet plasseres. På toppen av implantatet festes til slutt en tannkrone.
Implantatbro: Om du mangler flere tenner, kan en implantatbro være et alternativ. Da opereres det inn to eller flere implantater som henger sammen. Uten refusjon fra Helfo vil det å få operert inn tannbro i hele over- eller underkjeven koste et sted mellom 130.000 og 140.000 kroner.
Tannkrone: En krone er en kunstig konstruert tann, den delen som vil synes. Den settes rundt tannen, slik en krone settes på et hode, om du vil. En tannkrone kan koste opp mot 9.500 kroner. Men vi ser også priser her på ned mot 3.000 kroner.
Tannbro: En tannbro består av flere tannkroner festet sammen. Når en eller flere manglende tenner skal erstattes, benyttes da de nærliggende tennene for å henge en krone på den manglende tannens eller tennenes plass. Til dette brukes en egen type sterkt spesiallim. Avhengig av blant annet materiale og slitestyrke kan du se for deg priser mellom 15.000 og 25.000 kroner for en slik tannbehandling.
Rotfylling: Å rotfylle en tann tar ofte minst et par besøk. Men dersom dette er et alternativ, vil du i det minste få beholde tannen din. Etter rotfyllingen må tannen forsterkes med en permanent fylling, og eventuelt en krone. Fylling alene er en løsning når tapet av tannsubstans er mindre. Iblant vil valget stå mellom å rotfylle eller å trekke en tann og eventuelt sette inn et implantat. Dette er en vurderingssak. Men dersom tannen er i for dårlig stand og for mye av tannsubstansen har blitt fjernet, er det trekking som er løsningen. For noen vil det være nødvendig å rotfylle flere ganger. Til slutt kan da trekking bli uunngåelig, særlig dersom resultatet av rotfyllingen ikke blir som ønsket. Du må regne med å måtte betale for hver av disse behandlingene, også dersom de må gjøres flere ganger, og selv om resultatet ikke er vellykket. Rotfylling er en komplisert behandling som uunngåelig innebærer en mulighet for visse komplikasjoner. For øvrig koster rotfylling av en fortann omtrent 3.200 kroner i snitt.
Rotfylling av en fortann: En tann med én rotkanal koster i snitt cirka 3.200 kroner å rotfylle, men kan koste så lite som 1.000 kroner, og så mye som 5.400 kroner.
Rotfylling av en liten jeksel: En tann med to rotkanaler har en snittpris på rundt 3.700 kroner. De laveste prisene ligger her på rundt 1.300 kroner og de høyeste på cirka 6.000 kroner.
Rotfylling av en stor jeksel: En stor jeksel har tre-fire kanaler. Her ser vi en snittpris på rundt 4.700 kroner, lave priser på rundt 1.800 kroner og høye priser på omtrent 7.000 kroner.
Tann på stift: Dette er en metode for å styrke og bygge opp igjen en rotfylt tann. Om det er lite tannsubstans igjen, må det først settes inn en type stift av metall i tannen, før monteringen av tannkronen kan utføres.
Skallfasetter: Skallfasett er et tynt skall av porselen som festes utenpå tannen, en estetisk tannbehandling som ofte koster opp mot 9.500 kroner.
Tannbleking: Tannbleking av både over- og underkjeven koster gjerne et sted mellom 2.000 og 6.000 kroner.
Dagens kunstige tenner er svært naturtro, og du kan som regel velge selv hvor lyse de nye tennene dine skal være. En fordel med implantater er at de gir mindre belastning på de omkringliggende friske tennene enn tannbroer. Et implantat stimulerer dessuten kjevebenet slik at benet i større grad beholder styrken sin. Det er også lettere å holde tennene rene med et implantat, enn å rengjøre rundt en tannbro. En ulempe med tannimplantater er imidlertid at de utgjør en kostbar og potensielt langtrekkende behandlingsform, sammenlignet med en bro.
Tanntrekking blir aktuelt når tannen er så skadet at det ikke er hensiktsmessig å bruke tid, krefter og penger på å forsøke å reparere den. Årsaken er ganske ofte at tannen har vært angrepet av karies - hull i tennene - og dermed har fått store fyllinger tidligere. Flere fyllinger og/eller rotfyllinger kan til slutt ende med at det blir nødvendig å trekke tannen. I noen tilfeller vil det kanskje være bedre å gå rett til trekking i stedet for å betale for, og gjennomgå, flere rotfyllinger - både prismessig og med tanke på din egen tid og trivsel.
Den faglig vurderingen og beslutingen om enten å trekke eller å rotfylle avhenger videre av tannens feste i benet, dens form og posisjon i kjeven. Du kan måtte trekke den dersom den har skader etter en ulykke, eller hvis tannens feste i kjevebenet er så ødelagt av betennelsestilstander at den løsner. Tannkjøttbetennelse (periodontitt) går dypt ned i tannens levende vev. Slike tilstander bør ikke gå ubehandlet; de kan utvikle seg og bli mer alvorlig. I det hele tatt bør du ikke gå lenge med en skadet eller vond tann. Konsekvensen kan bli at en mer omfattende behandling som rotfylling eller trekking blir nødvendig der en enkel behandling tidligere i forløpet ville ha spart deg for større summer.
De dyreste stykkprisene for tannimplantatene og selve prosedyren ligger på opp mot 40.000 kroner, da med helkeramisk tannkrone. De billigste prosedyrene koster ned mot 8.000 kroner. De fleste tannimplantater er laget av ren titan mens noen få lages av zirkon. Zirkon har styrken til metall og har en overflate som ser ut som porselen.
Prisen avhenger av materialene som brukes, av hvor tidkrevende og vanskelig behandlingen av den aktuelle tannen er, men vil også avhenge sterkt av hvilken tannlege du velger; det er store variasjoner blant de ulike tilbyderne. Det gjelder tannlegene her hjemme, men også forskjellen i pris mellom norske og utenlandske tilbydere:
Spesialiseringer og ekspertise: Graden av ekspertise og bredden i behandlingstilbudet er med på å avgjøre prisnivået hos de ulike aktørene. Noen steder vil du bli møtt av fulle team bestående av for eksempel behandlere med kunnskap om hvordan en hjelper en som har tannlegeskrekk, samt sykepleiere, ansatte med spesialiseringer på bestemte områder og moderne behandlingsmetoder.
Beliggenhet: Oslo, Trondheim eller Bergen, det er gjerne i de største byene våre at prisforskjellene mellom tannlegene er størst. Det er også sentrumsnære klinikker som koster mest, mens lokale tannleger ofte har et lavere prisnivå.
Mer om materialer: Dagens tannimplantater lages hovedsakelig av metallet titan. Andre midler fremstilles av plastmateriale (kompositt) eller porselen (keramisk materiale). Kompositt er et billigere materiale enn porselen, men eksempelvis vil gjerne kompositt-fasetter måtte byttes ut etter en tid, mens porselen er mer holdbart. Dette gjelder for eksempel for skallfasetter.
Oris Dental: Implantat som erstatning for én tann pluss tannkrone fås hos Oris Dental til mellom cirka 11.000 og 37.000 kroner. En generell undersøkelse gjennomføres for mellom cirka 400 og 1.600 kroner, inkludert røntgen og enkel rens.
Eiksmarka Tannlegesenter: Dette tannlegesenteret rangerer jevnt over høyt på kundetilfredshet. Det viser søk på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Deres pris for en generell undersøkelse er på cirka 1.100 kroner, inkludert røntgen og enkel rens. For priser på implantatkirurgi må du kontakte dem direkte.
Opitz Tannhelsesenter: Denne behandleren holder til i Straume rett utenfor Bergen. Klinikken får gode anmeldelser ifølge Google. Tannlegen har solid erfaring med tannimplantater, og som bedrift er de opptatt av å holde seg oppdatert på ny aktuell forskning. For nye kunder er den første undersøkelsen gratis, mens faste kunder betaler 800 kroner for en generell undersøkelse. Røntgen er inkludert. Ett implantat, ferdig med porselenskrone, koster 24.000 hos Opitz Tannhelsesenter.
Eurodent: Eurodent har stordriftsfordeler og egne tannteknikere, noe som gir deg gunstige priser på tannlegebehandlinger.
SiO-tannlegene: SiO-tannlegene er tannhelsetilbudet for studentene ved Universitetet i Oslo. Prisene er studentvennlige: Det koster rundt 700 kroner for en generell undersøkelse med rens og røntgen.
Beliggenhet: Generelt kan vi si at små lokale aktører ofte er rimeligere enn sentrumsnære, større klinikker.
Tannleger tilknyttet universiteter og høyskoler: Du finner prisgunstige behandlinger hos tannleger tilknyttet de odontologiske fakultetene.
Refusjon fra Helfo: Implantater i en hel kjeve er svært kostbart og ligger på rundt 140.000 kroner. Helfo dekker deler av regningen under visse forutsetninger, og dersom den medisinske behandlingen regnes som nødvendig. Tannlegekontorene er behjelpelige med den nødvendige søknaden som da må sendes inn.
Frikort: Den offentlig tannhelsetjenesten gjelder blant annet for barn opp til og med 18 år, for eldre, uføre, flyktninger og fengselsinnsatte. Voksne som ikke tilhører noen slik spesifikk gruppe, skal altså i hovedsak oppsøke behandling hos private aktører. Private norske tannleger er ikke bundet av fastsatte refusjonstakster; de står fritt til å fastsette sine egne priser. Selv om du har frikort, må du derfor betale mellomlegget mellom det tannlegen krever og det beløpet folketrygden, via Helfo, dekker.
Tilbud og rabatter: Noen klinikker har tilbud om undersøkelse online, iblant til rabatterte priser. Utvalgte klinikker har også studentrabatt eller andre typer nedsatte priser og tilbud.
Prisoverslag: Sørg for å avdekke eventuelle skjulte kostnader; be om behandlingsforslag og et kostnadsoverslag i forkant, og spør om mulige ekstrautgifter.
Studentpriser: Mange tannleger har studentrabatter - mellom 15 og 20 prosent avslag er vanlig. Husk å ta med og vise frem studentbeviset ditt.
Prissammenligninger: Et triks for å oppnå gode priser på tannleger er å bruke anbudstjenester, som Tannsmart. Det gjelder å bli kjent med markedet, hente inn flere pristilbud og sammenligne dem. Husk å undersøke nøye, punktvis, hva som faktisk inngår i hver av prisene som oppgis. Eksempelvis er det flere tannleger som opererer med priser som kun gjelder selve tannimplantatet og ikke kronen. Husk også å forhøre deg om forventet levetid på implantatet og de ulike alternativene - noen alternativer er kanskje billigere her og nå, men vil bli dyrere på sikt fordi de består av et materiale som vil måtte byttes ut oftere enn andre. Videre vil det å få undersøkt tenner og munn for å finne eventuelle skader og reparere dem før de utvikles fort bli det mest prisgunstige på sikt.
Kanskje er ikke tennene dine så sterke og pene som de var før. I dag er det heldigvis mulig å gjenskape tanngarden i sterke materialer som titan og porselen. Ved hjelp av en røntgenundersøkelse kan du få svar på om du har nok kjeveben til en restaurering. Dermed kan du få tilbake det gamle smilet ditt - noe som jo er verdifullt i seg selv.
Men tannimplantater er relativt kostbart. Du kan ha rett på å få dekket inntil 80 prosent av utgiftene. Flere tannlegekontorer tilbyr dessuten å hjelpe deg med å dokumentere behovet ditt og søke om støtte til nødvendig behandling. Dersom du får innvilget denne Helfo-støtten, betaler du kun egenandelen for behandlingen. Tannlegen skal gi sine pasienter anbefalinger, forklare fordeler, ulemper og kostnader ved ulike alternativer. Og det er du som pasient som bestemmer hvilken behandling du ønsker å betale for.
Grunnen til at en tann må trekkes, kan være tilbakevendende rotbetennelse, skader på tannen etter en ulykke eller gjentatte fyllinger og/eller rotfyllinger. De fleste velger å få inn en erstatning der hvor den tapte tannen stod, både av estetiske hensyn og for å bevare funksjonaliteten. Om du har gode rutiner for rengjøring av tennene, vil de nye tannimplantatene kunne vare i mange, mange år. Puss, puss!
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Gjør smarte tannvalg