Lurer du på hva nye tenner koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for nye tenner, inkludert kostnadene ved forskjellige materialer og behandlingsmetoder, fordeler og ulemper ved de ulike alternativene, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Å fornye en tanns overflate ved hjelp av skallfasetter koster oftest opp mot 9.500 kroner. Å reparerer en rotfylt tann med metoden tann på stift koster oftest 6.000-7.000 kroner, mens det å erstatte tapte tenner er dyrere: Å få satt inn et tannimplantat koster mellom 14.000 og 37.000 kroner, inkludert krone. Tannprotese, det tradisjonelle gebisset som tas ut og inn, varierer fra 8.000 og opp til 23.000 kroner per kjeve.
Implantater sitter fast og fungerer som vanlige tenner. De går dessuten for å være er mer behagelig alternativ enn protese. Samtidig vil prisen for tannimplantater i hele munnen kunne krype opp mot 150.000 kroner. Tannlegeklinikkene er behjelpelige når det gjelder mulig rett på økonomisk støtte fra det offentlig via Helfo.
Tennenes tilstand, valg av materialer, metode og behandler, vil være med på å bestemme totalprisen for tannlegebehandlingen. Det vil også variere hva som inkluderes i hver tannleges pristilbud. Dette skal vi gå nærmere inn på under “Prisforskjeller”. Vær oppmerksom på at en egen avgift for tannteknikerarbeidet kan komme i tillegg til prisen for selve prosedyren ved fremstilling av fasetter, implantater og proteser.
Selve tannimplantatet er en skrue som festes i kjevebenet. På den måten fungerer den som en tannrot. På dette festet plasseres en kunstig tannkrone som utgjør tannens synlige del. Metoden forutsetter at det finnes nok beinvev å feste implantatet i. Dersom det er tilfellet, kan implantater erstatte en enkelt tapt tann samt rehabilitere helt tannløse kjever.
Hvis det er snakk om å erstatte alle tennene i en kjeve, vil implantatene kunne fungere som feste for en helprotese (gebiss) eller for en større tannbro - som er flere kunstige tannkroner festet sammen.
Det kan være greit å være klar over at aldersgrensen for å få satt inn tannerstatning er 18 år. Implantatene kan nemlig først settes inn når kjevebenet er ferdig utvokst. Eldre mennesker kan bruke medisiner eller ha sykdommer som påvirker prognosen, men i utgangspunktet kan alle få tilpasset og satt inn nye tenner på denne måten.
Operasjonen utføres under lokalbedøvelse. Vanligvis tar det mellom 8 og 12 uker før ny, permanent tannkrone kan settes inn. Den nye kronen tilpasses ditt bitt, og tannteknikeren bruker rundt to uker på å fremstille den.
Å få satt inn et implantat koster oftest mellom 14.000 og 37.000 kroner per tann.
Tannprotese, det tradisjonelle gebisset, er en annen måte å erstatte tapte tenner på. Du kan få tannprotese som dekker deler av munnen eller alle tennene. I motsetning til implantat settes ikke en protese fast i munnen - dette er en avtagbar løsning. I dag brukes proteser mest som en midlertidig behandling.
Protesen lages etter en avstøpning av gummene dine. Avtrykket leveres deretter til en tanntekniker internt på klinikken eller sendes videre til en ekstern spesialist.
Tannprotese er et billigere alternativ enn implantater. De kan koste så lite som 8.000 per kjeve, men også så mye som 23.000 kroner.
Tannlegen vil vurdere hva som er mest praktisk eller helt nødvendig i ditt tilfelle - i samråd med deg. I noen tilfeller vil du kunne velge fritt hvilket alternativ du ønsker å gå for. Det gjelder eksempelvis valget mellom implantat og protese. Derfor er det greit å kjenne til fordeler og ulemper ved de ulike behandlingsmetodene:
Fordeler: Tannimplantat fungerer, føles og ser ut som vanlige tenner. Behandlingen påvirker heller ikke de friske tennene rundt. En annen viktig fordel med implantater er at deler av det naturlige benvevet bevares. I tilfeller hvor hele tannen er borte, vil benvevet gradvis forsvinne. Betydelig bentap kan føre til at konturen på kjevebenet krymper og endrer kjevens form. Tannimplantater kan hindre oppløsning av kjevebenet og i stedet stimulere beinveksten. Hvis du tar godt vare på tennene dine, vil en slik moderne tannrestaurering kunne vare i mange år - faktisk livet ut.
Ulemper: Implantater er kostbare. Prosessen er dessuten omfattende og må gjøres over flere tannlegebesøk fordi beinvevet trenger tid til å gro. Videre stilles det høye krav til pasientens munnhygiene. Implantatet fester seg ofte dårligere hvis pasienten er aktiv røyker. Ved implantatbehandlinger rundt fortennene vil du kunne oppleve at tannkjøttet trekker seg litt tilbake, og at litt av metallet blir synlig. Selv om behandlingen innebærer svært liten risiko, er en mulig komplikasjon at implantatet ikke fester seg. Skulle det skje, vil tannlegen forsøke å sette inn et nytt implantat. Andre sjeldne komplikasjoner er blødning og nerveskade.
Fordeler: Proteser er billigere og kan raskere tas i bruk enn implantat. De er enkle å rengjøre.
Ulemper: Proteser trenger noe mer vedlikehold og oppfølging enn tannimplantat; det er ekstra viktig å holde dem rene for å unngå irritasjoner, sopp og infeksjoner i munnen. Du må også regne med flere besøk til tannlegen for å tilpasse tannprotesen, spesielt om du er eldre. De kan gnage noe, gi visse talevansker og har noen utfordringer knyttet til tilvenning. Den vil også kunne løsne når du snakker eller spiser.
Skallfasetter: Dette er helt tynne skall laget med keramisk materiale eller plast. De brukes for å bedre tennenes form, overflate eller farge, slik at tannens funksjonalitet og utseende gjenopprettes. Dette er en behandling for å endre den opprinnelige tannens utseende. Før fasettene limes på, files tannen til, i så liten grad som mulig. Den delen av tannemaljen som fjernes, vil bli borte for godt. Skallfasetter er i utgangspunktet en solid løsning, men vil kunne falle av ved overbelastning. Porselensvariantene koster opp mot 9.500 kroner, mens fasetter laget med plast (kompositt) koster ned mot 2.000-3.000 kroner.
Tann på stift: Tann på stift er en metode for å reparere en rotfylt tann. Hvis en tann er veldig skadet og det er lite igjen av den, er det ikke sikkert det vil være mulig å montere på en kunstig tannkrone uten først å sette inn en stift. Stiften forsterker og forlenger tannen, og gjør at kronen kan festes til toppen. For å få plass til stiften må det borres i rotkanalen. Under denne prosessen kan det oppstå rotperforasjon, det vil si at roten gjennomtrenges. Det er også en viss fare for infeksjoner. Begge disse tilstandene kan i verste fall føre til at tannen må trekkes. Men i utgangspunktet er tann på stift en trygg og solid behandling som dessuten gir et naturlig resultat. Prislappen ligger på rundt 6.000-7.000 kroner.
Tannbro: Tannbro er flere tannkroner som sitter sammen, og som festes på tenner som står ved siden av en manglende tann. Denne typen tannerstatning føles som vanlige tenner, sitter fast og er ikke noe du tar av og på. Før broen settes inn, må tennene som skal fungere som feste for den slipes ned. Dette unngås ved bruk av tannimplantat. Du kan beregne cirka 4.000-5.000 kroner per krone i broen.
Ekspertise, erfaring og bredden i behandlingstilbudet: Ved noen klinikker kan du velge om du ønsker behandling hos en senior- eller juniortannlege. Det koster mer å betale for en behandler med lang erfaring og egne spesialiseringer. Dersom klinikken du oppsøker har stor bredde i behandlingstilbudet, eksempelvis et team bestående av tannpleiere og psykolog, samt moderne utstyr, vil dette kunne drive prisene opp. Likevel kan behandlingstilbudet være verdt pengene, kanskje særlig dersom du med tannlegeskrekk kan bli tatt hånd om av behandlere med ekspertise på området.
Beliggenhet: Det kan lønne seg å gjøre prissammenligninger mellom noen klinikker i sentrum av byen og noen som ligger litt utenfor allfarvei. En kjent aktør sentralt i Oslo eller Bergen vil, generelt sagt, kunne ta seg mer betalt enn en mindre, lokal aktør i Porsgrunn. Samtidig vil større tannlegekjeder iblant ha gunstige priser og hyppige kampanjer.
Materialer: Porselen og andre keramiske materialer er dyrere enn plastmaterialer (kompositt). Men kompositt har kortere forventet levetid. Også gull blir brukt i tannbehandling, riktignok oftere før i tiden enn nå til dags. Gull, et veldig sterkt materiale tross alt, gir pristillegg. Kunstige tannkroner, fasetter og implantater i porselen eller plastmaterialer gir det mest naturlige utseende.
Colosseum Tannlege Apollonia: Colosseum Tannlege Apollonia holder til i Ålesund. Deres kjeveortoped har 20 års erfaring og bedriften rangerer høyt på kjente nettplattformer og i sosiale medier jevnt over. De tilbyr alt innen tannlegebehandling. Konkret pristilbud får du etter den første konsultasjonen.
Oslo Tannlegesenter: Oslo Tannlegesenter har fornøyde kunder jevnt over ifølge anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Her finner du spesialister innen kjeveortopedi, kjevekirurgi, rotfylling, i tillegg til spesialister på tannlegeskrekk samt egen tanntekniker som fremstiller blant annet tannimplantater, -kroner og skallfasetter. Prisnivået deres er gjennomsnittlig; noen behandlinger ligger litt over snittet, men flere ligger også under. De som vurderer tannimplantat, vil her få en gratis og uforpliktende konsultasjon for lettere å kunne ta en avgjørelse.
Dette er to av de mest kjente tannlegeklinikkene på markedet, men det er ikke gitt at det er disse som vil være de rette for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. La oss finne gode og trygge alternativer for deg, så slipper du å sitte for lenge på nettet og lete selv!
Gjør prissammenligninger: Tannlegene på det private markedet, hvor de fleste av oss får tannbehandlingen vår, står fritt til å bestemme egne takster. Det betyr at prisnivået varierer relativt mye. Det lønner seg å bruke litt tid på å gjøre prissammenligninger - sammenlign minst to-tre, er vår anbefaling. Husk da å undersøke hva som inkluderes i hver av prisene, og spør gjerne om slikt som forventet levetid på resultatet og materialene, samt garantitid. Prisoversikt får du ved å ta kontakt med de aktuelle klinikkene direkte, sjekke prislister på nett der de er tilgjengelige, og/eller ved å benytte deg av anbudstjenester, som vår Tannsmart. Denne tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Prisoverslag: Sørg helst for å skaffe deg oversikt over alle utgiftene knyttet til den aktuelle behandlingen, også eventuelle tilleggskostnader. Ved noen klinikker vil du få et prisoverslag skriftlig før du eventuelt takker ja til behandlingstilbudet deres.
Tilbud, rabatter og kampanjer: Under typiske sesongkampanjer er det vanlig å se generelle undersøkelser eller bestemte behandlinger til nedsatt pris. Ofte har klinikkene studentrabatt på mellom 15 og 20 prosent. Aldersrabatt, ververabatt og egne bedriftsavtaler er heller ikke uvanlig. Hos noen tannleger vil du få en gratis konsultasjon dersom du blir ny kunde.
Behandling tilknyttet universitet og høyskoler: Ved Tannlegehøyskolen i Oslo har du mulighet til å velge behandling hos tannlegestudenter til nedsatte priser, og studenter får halv pris på utvalgte behandlinger. Konkret kostnadsoverslag får du først etter møte med en behandler. Universitetsklinikkene holder høy standard, har tverrfaglige behandlingsmuligheter og høy kompetanse innen odontologi og tannhelse som følge av undervisnings- og forskningsmiljøet ved de odontologiske fakultetene. SiO-tannlegene og SiB-tannlegene, studentskipnadenes tannlegetilbud i henholdsvis Oslo og Bergen, er eksempler på andre prisgunstige behandlingsmuligheter for studenter. Du må ha betalt semesteravgift ved universitetene og vanligvis være under 40 år for å kunne benytte deg av de studentvennlige prisene.
Den offentlig tannhelsetjenesten: Barn og unge får gratis tannlegebehandling i den offentlige tannhelsetjenesten frem til og med det året de fyller 18 år. Unntaket er regulering hvor en større del av regningen faller på pasienten selv. De mellom 18 og 24 kan ha rett på delvis støtte ved offentlige klinikker, mens voksne skal oppsøke tannlegetjenester i det private markedet; voksne betaler i hovedsak for tannlegen selv. For uføretrygdede, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie har fylkeskommunen plikt til å dekke utgiftene til nødvendig tannlegebehandling.
Trygderefusjon fra Helfo: I visse tilfeller kan du få tannimplantat dekket av staten via Helfo.
Tilstander som leppe-kjeve-ganespalte, svulster, betennelsestilstander, behov for tannregulering og tanntap ved ulykker er blant årsakene som vil kunne utløse rett til støtte. Helfo gir også støtte til bestemte pasientgrupper. Forutsetningen er alltid at behandlingen ansees som nødvendig, og at behandleren har direkteoppgjør med Helfo. Diagnosen du får hos tannlegen, vil bestemme om du får noe tilbakebetalt, og om det gjelder hele eller deler av beløpet.
NAV: NAV kan dekke hele eller deler av kostnaden i tilfeller hvor du som pasient ikke har muligheten til å betale for nødvendig tannbehandling selv.
De aller fleste vil nok synes at det å få satt inn nye, sunne tenner vil være verdt pengene. Ikke bare handler det om funksjonalitet, men også trygghet og selvtillit. Heldigvis er dagens kunstige tenner svært naturtro og lar deg smile selvsikkert, mens du tygger karamell (ikke for mye karamell, da).
Konsekvensene av manglende tenner kan gi problemer med bittet. Det kan oppstå luker mellom tennene som igjen kan føre til at nabotennene beveger seg. Bakre tenner kan tippe forover, og fremre tenner kan begynne å bevege seg bakover. Konsekvensene av dette kan bli at du må ha kostbar tannregulering for å lage plass der det opprinnelig var mulig å sette inn en tannerstatning.
Det gjelder å være litt føre var når det kommer munnhelse. Å reparere småskader og mild sykdom i tenner og munn tidlig vil som regel bli langt billigere enn å la symptomene utvikle seg. Omfattende tannlegebehandling kan, som kjent, ende med å bli svært kostbart. Tannverk er dessuten noe det er verdt å unngå. Benytt deg av sparetipsene våre og gå jevnlig til tannlegen, så kan du unngå unødvendige store utgifter.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg