Lurer du på hva tann på stift koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å reparere en rotfylt tann ved hjelp av tann på stift, inkludert alternativene du har, hvorvidt det er verdt det, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Helt generelt kan vi si at prisen for å sette inn tann på stift, ligger på rundt 6.000-7.000 kroner, inkludert utførelsen, stiften og den kunstige tannkronen.
Tann på stift er en metode for å reparere en rotfylt tann. Hvis en tann er veldig skadet og det er lite igjen av den, er det ikke sikkert det vil være mulig å montere på en kunstig tannkrone uten først å sette inn en stift. Stiften forsterker og forlenger tannen, og gjør at kronen kan festes til toppen.
Selve stiften lages som regel av titan, mens den kunstige tannen ofte fremstilles av porselen. Prisen vil avhenge sterkt av typen tannkrone, tannens tilstand og valg av tannlege. Selve stiftforankringen har en verdi på rundt 1.000 kroner. Snittprisen en helkeramisk tannkrone (som porselen) på en jeksel er cirka 5.800 kroner. Å få satt inn tannkrone kan koste ned mot 3.100 kroner, men også opp mot 30.000 kroner ved mer kompliserte prosedyrer. Det vanligste er likevel priser på mellom 5.000 og 6.000 kroner.
I noen tilfeller må den gamle rotfyllingen oppdateres før stiften kan settes inn. Hva det koster å rotfylle en tann, kommer an på hva slags tann det er snakk om. Fortenner med én rotkanal koster i snitt 3.200 kroner, mens en jeksel med to kanaler koster 3.700 kroner og en jeksel med tre-fire kanaler koster omtrent 4.700 kroner. En vanlig, middels stor fylling, etter borring av hull, koster for øvrig rundt 1.000 kroner.
Prisen for en generell tannlegekontroll koster kan være så lite som 200 kroner, men samtidig opp mot så mye som 1.500 kroner. Vanligvis koster det mellom 1.200 og 1.500 kr.
En tann består av en krone og en eller flere røtter festet i kjeven. Kronen er den delen som er synlig i munnen. Inne i tannens rot finnes levende vev, rotkanaler. Fortenner har én kanal, mens jekslene har mellom to og fire.
For å forstå hva tann på stift egentlig er, er det greit å ha oversikt over følgende begreper:
Fylling og rotfylling: Vanlig fylling erstatter tannsubstans som er fjernet, for eksempel ved borring. Rotfylling er videre en mer omfattende fylling som erstatter betent eller dødt tannmargsvev i tannens rotkanal. Det infiserte vevet (pulpaen) fjernes, kanalen renses og til slutt fylles rotkanalene med et gummimateriale. Enten gjøres tannen hel ved hjelp av fylling, eller det settes på en tannkrone.
Tannkrone: En krone er en tannerstatning i form av en kapsel som festet utenpå resten av tannen. Slike tannkroner er aktuelle i tilfeller der tannen er så skadet at behandling med vanlig fylling ikke er tilstrekkelig.
Tannimplantat: Et tannimplantat er en type erstatning for en tapt tann som består av en titanskrue som skrus inn i kjevebenet for å erstatte roten som mangler. Deretter festes en krone eller tannbro til skruen.
Tannbro: En tannbro er en konstruksjon som består av to eller flere sammensatte tannkroner som festes oppå nabotennene til en manglende tann. Slik kan flere tenner repareres eller erstattes samtidig.
Tannprotese: Tannproteser er kunstige erstatninger for tenner og tannkjøtt for de som mister tenner på grunn av hull, tannkjøttsykdommer, skader eller annet. Det finnes både faste og avtagbare varianter.
Trekking: Tanntrekking blir aktuelt når tannen er så skadet at det ikke er hensiktsmessig å bruke tid, krefter og penger på å forsøke å reparere den. Årsaken er ganske ofte at tannen har vært angrepet av karies - hull i tennene - og dermed har fått store fyllinger tidligere. Flere fyllinger og/eller rotfyllinger gjør at det til slutt vil være så lite igjen av tannen at det er bedre å trekke den. Etter trekking vil det være aktuelt å sette inn et tannimplantat.
Tann på stift er en behandlingsmetode for å bygge opp igjen en rotfylt tann. Prosessen foregår ved at en del av rotfyllingsmassen fjernes for å gjøre plass til stiften. Deretter festes denne inne i kanalen med en egen type sement. Rundt stiften bygges det opp en masse som slipes og formes, før det tas et avtrykk av den slipte tannen. Avtrykket sendes til en tanntekniker som lager en tannkrone som festes på toppen av stiften.
Denne stiften lages gjerne av metallet titan. Et moderne alternativ er glassfiberstift, som kan velges dersom det er lett å holde området rundt tannen fritt for spytt og blod under prosedyren.
En konus er en oppbygging av en tann som i likhet med en stift kan brukes i tilfeller der tannen har så store skader at det ikke er mulig å feste verken fylling eller krone til tannen. Konus er et sylinderformet materiale som støpes til og tilpasses resten av tannen, før en eventuell krone festes på toppen. Støpt konus kan brukes sammen med en stift og koster da rundt 3.000 kroner, eventuelt litt mindre.
Dersom tannen er i god nok stand, vil det rimeligste være å bygge opp den rotfylte tannen med fylling av kompositt (plast). En slik fylling formes til og bygges opp rundt stiften. Dette regnes normalt som en svakere løsning, og den ser heller ikke like naturlig ut som en tannkrone.
Mange ønsker nok å beholde den naturlige tannen sin så lenge utseende og funksjon tillater det. Men en rotfylt tann vil nødvendigvis være noe svakere enn en tann som ikke er behandlet. Ved for stor belasting kan tannen knekke eller det kan oppstå sprekkdannelser. Hensikten til en eventuelt stift er å forankre den øvrige oppbyggingen av tannen og gjøre den eksisterende tannen så sterk som mulig.
Å restaurere en tann ved hjelp av stift og krone er imidlertid en relativt tidkrevende og kostbar behandling. Og selv om tenner på stift er en trygg og sikker behandling, kan en ikke se helt bort fra mulige komplikasjoner. Det må som nevnt borres i rotkanalen for å lage plass til stiften. Under denne prosessen kan det oppstå rotperforasjon, det vil si at roten gjennomtrenges. Det er også en viss fare for infeksjoner. Begge disse tilstandene kan i verste fall føre til at tannen må trekkes. Alternativet her vil være å sette inn et helt nytt tannimplantat. Enkel tanntrekking koster rundt 1.000 kroner i snitt, og tannimplantat oftest mellom 20.000 og 40.000 kroner.
Dagens kunstige tenner, både tannkroner og -implantater, er naturtro, og du vil som regel kunne velge hvitnyansen på tannen selv. Fordelene med implantater er at de gir lite belastning på de omkringliggende friske tennene, og at de stimulerer kjevebenet slik at benet i større grad beholder styrken sin. De er dessuten greie å holde rene. Ulempen ligger i at tannimplantater utgjør en kostbar og potensielt langtrekkende behandlingsform.
Materiale: Hvilket materiale som brukes for å fremstille tannkronen knyttet til en løsning med tann på stift, vil spille inn på prisen. Det vanligste er å bruke keramiske materialer som porselen som er pent og slitesterkt. En krone i helstøpt gull er holdbar, slitesterk, men også relativt dyr. Den ser heller ikke naturlig ut og var vanligere før. Andre midler fremstilles av plastmateriale (kompositt). Kompositt er et billigere materiale enn porselen, men eksempelvis vil gjerne kompositt-fasetter måtte byttes ut etter en tid, mens porselen har lengre levetid.
Størrelse og beliggenhet: Store tannlegekjeder kan være billigere enn små aktører og har relativt ofte lavere priser under kampanjer. Samtidig kan det være slik at aktørene i sentrum av Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger - de største byene generelt - har et høyere prisnivå enn litt mer avsidesliggende tannlegesentre. Det gjelder å sammenligne flere tannleger, gjerne både lokale og sentrumsnære aktører, for å oppnå de beste prisene.
Ekspertise og bredde i behandlingstilbudet: Prisnivået kan være høyere på klinikker med stor bredde i behandlingstilbudet. Til gjengjeld vil du da ha tilgang på spesialister på tannlegeskrekk, tannpleiere og sykepleiere, ansatte med bestemte fagspesialiseringer og moderne utstyr. Iblant vil det være mulig å velge om du vil få behandlingen utført av en billigere junior-tannlege, eller en senior-tannlege med lengre erfaring og litt høyere pris
Oris Dental: Den landsdekkende tannlegekjeden Oris Dental får gode anmeldelser på Google, og er dessuten en av de største aktørene i tannlegebransjen i Norge. Dette er en klinikk med fokus på faglig utvikling for hele sitt tannhelseteam. Oris Dental har direkteoppgjør med Helfo. I deres prislister oppgis et bestemt prisspenn for hver type behandling. Først etter møte med behandleren vil du få vite den nøyaktige prisen basert på ditt tilfelle. For rotfylling er det eksempelvis slik at deres laveste pris vil være lavere enn hos andre klinikker, mens de dyreste prisene ligger litt over snittet.
Smilia Tannklinikk: Smilia Tannklinikk på Røa i Oslo får jevnt over gode anmeldelser på kjente nettplattformer. De har avtale med Helfo. Her ligger prisen for en førstegangsundersøkelse for nye pasienter under gjennomsnittet. Prisnivået er ellers midt på treet.
Studentskipnadenes tannleger: SiO-tannlegene og SiB-tannlegene, studentskipnadenes tannlegetilbud i henholdsvis Oslo og Bergen, er eksempler på prisgunstige behandlingsmuligheter for studenter. Du må ha betalt semesteravgift ved universitetene og vanligvis være under 40 år for å kunne benytte deg av de studentvennlige prisene.
Dette er noen gode behandlere du kan vurdere. Men det er ikke sikkert akkurat disse vil være det beste valget for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. La oss finne gode alternativer for deg, så slipper du å kaste bort tid på å lete selv!
Kampanjer og tilbud: Sesongkampanjer, aldersrabatt, studentrabatt, bedriftsavtaler, ververabatt, nedsatt pris eller gratis konsultasjon for nye kunder er typiske tilbud hos tannlegene. Studenter får eksempelvis ofte mellom 15 og 20 prosent avslag på tannlegebehandlinger.
Den offentlige tannhelsetjenesten og Helfo: Barn og unge omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten; til og med det året en person fyller 18 år er tannlegetjenester gratis. I visse tilfeller vil Helfo kunne gi rett på økonomisk støtte også for voksne: Spesifikke pasientgrupper har rett på å få dekket hele eller deler av tannlegeregningen sin. For å få refusjon fra det offentlige må behandlingen som mottas, regnes som nødvendig fra et faglig ståsted. I tillegg må den tannlegen du velger ha det som heter direkteoppgjør med Helfo. På den måten trenger du kun å betale egenandelen knyttet til behandlingen. Tannklinikkene er som regel behjelpelige med refusjonssøknaden.
NAV: Pasienter som av ulike årsaker ikke har økonomi til å betale for egen tannbehandling, kan søke NAV om økonomisk støtte og få dekket hele eller deler av regningen. For uføretrygdede, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie har fylkeskommunen plikt til å dekke kostnadene.
Frikort: Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over 2.921 kroner i egenandeler. Også visse tannlegebehandlinger gir opptjening til frikortet. Det gjelder ved behandling av sykdommer og misdannelser i munnen og kjeven og av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Private norske tannleger er ikke bundet av fastsatte refusjonstakster; de står fritt til å fastsette sine egne priser. Selv om du har frikort, må du derfor betale mellomlegget mellom det tannlegen krever og det beløpet Helfo dekker.
Tannlege ved universiteter og høyskoler: Tannlegehøyskolen i Oslo tilbyr for eksempel behandling hos tannlegestudenter til nedsatte priser. Konkret behandlingsplan og kostnadsoverslag får du etter møte med behandleren. Her vil du som student få 50 prosent avslag på visse behandlinger. Universitetsklinikkene holder høy standard, har tverrfaglige behandlingsmuligheter og høy kompetanse innen odontologi og tannhelse som følge av undervisnings- og forskningsmiljøet de tilhører.
Beliggenhet: Prisnivået kan variere stort ut fra hvor klinikken befinner seg, og om det er snakk om en landsdekkende kjede eller en liten, lokal aktør. Selv om det kan være slik at kjedene kan ha gode tilbud og kampanjer, og i blant et lavt prisnivå, er det også slik at sentrumsnære tannleger kan være dyrere enn de som ligger litt utenfor allfarvei.
Tannlege i utlandet: Du vil, for bestemte nødvendige behandlinger, kunne motta Helfo-støtte dersom du velger å få behandling i EU/EØS.
Prisoverslag: Sørg for å avdekke eventuelle skjulte kostnader og mulige ekstrautgifter; be om behandlingsforslag og et kostnadsoverslag i forkant.
Prissammenligninger: Å gjøre gode prissammenligninger vil være avgjørende for hvor mye du ender med å betale for tann på stift. Husk å undersøke hva som faktisk inngår i hver av tilbydernes priser og sammenlign tilbudene punktvis. Du kan oppnå ekstra gode priser ved å bruke anbudstjenester på nett, som Tannsmart. Her kan du raskt og effektivt hente inn pristilbud og velge blant kvalitetssikrede aktører. Det er dessuten helt gratis.
Etter at stiften er satt inn i den rotfylte tannen, får du en midlertidig tannkrone mens den permanente kronen fremstilles. Den nye tannen din vil være klar etter rundt en til to uker. Takket være dagens metoder og lokalbedøvelse er selve prosedyren så godt som smertefri.
Alternativet er gjerne å trekke tannen og kjøpe et implantat. Rotfylling og etterfølgende behandling med tann på stift er billigere enn å sette inn en helt ny kunstig tann, men må ses i sammenheng med sannsynligheten for kunne utgjøre en god og varig løsning. Tannlegen vil gi deg sine råd her, men valget er ditt. Du kan ende med å betale for gjentatte rotfyllingsbehandlinger, noe som vil bli kostbart på sikt. Og for hver rotfylling vil tannen nødvendigvis svekkes. Ta forventet levetid for de ulike alternativene med i prisbetraktningene. Noen behandlinger og løsninger er kanskje billigere her og nå, men vil bli dyrere på sikt - noen fordi de består av materialer som vil måtte byttes ut oftere enn andre.
Når det kommer til tannhelse, vil det fort lønne seg å oppsøke tannlegen jevnlig og i tide. På den måten kan mindre akutte tilstander utbedres tidlig i et forløp, og du unngår omfattende og dyrere behandling på et senere tidspunkt.
Helt til slutt: Det er lurt å bruke litt tid på å undersøke prisene hos ulike behandlere - sammenlign gjerne tilbudet fra minst to-tre. Fordi norske tannleger ikke er bundet av faste offentlig takster og har fri prissetting, vil nemlig prisene kunne variere ganske mye. Et tips her er å spørre venner og bekjente om de vet om en god tannlege. Og selv om prisnivåene er verdt å undersøke, gjelder det ofte også å finne en tannlege du kjenner deg komfortabel hos - det har jo verdi i seg selv.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg