Lurer du på hva tanntrekking koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for tanntrekking, inkludert hva du må betale for henholdsvis enkel tanntrekking og kirurgisk tanntrekking, hvordan du kan få behandling billigst mulig, muligheter for å få refusjon og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Selv om tannlegen alltid vil prøve å unngå tanntrekking, er det noen ganger det eneste alternativet. Tannlegen vil bare anbefale tanntrekking dersom tannen ikke lar seg redde på annet vis. Noen ganger kan en tann forårsake mange forskjellige plager, og da er det som regel best å bare trekke den.
Tanntrekking anbefales som regel i disse tilfellene:
Visdomstenner er som regel overflødige tenner man ikke har noe praktisk behov for, så hvis visdomstennene forårsaker problemer eller vokser skjevt, vil det normalt anbefales at de trekkes. Siden det er vanskeligere å holde visdomstenner rene, er de gjerne mer utsatt for hull og betennelse.
Det er ikke lett å si på forhånd hvor mye det koster å trekke en tann. Det er mange faktorer som påvirker prisen, men som regel må du beregne et sted mellom 800 og 4.000 kroner. Tannlegen må først se på problemstillingen før du kan få et konkret prisoverslag, men det skilles normalt mellom enkel tanntrekking og mer kompliserte tilfeller der kirurgisk tanntrekking er nødvendig. En enkel tanntrekking koster vanligvis rundt en tusenlapp, mens mer kompliserte tilfeller av tanntrekking ofte koster over 3.000 kroner. Det er særlig visdomstenner, ødelagte tenner og tenner med rotfylling som er vanskelig å trekke. Om man må i gang med kirurgisk tanntrekking, er dette en mer komplisert prosedyre som tar lengre tid. Derfor er det også dyrere.
Som regel er gjør det ikke vondt å trekke en tann fordi du vil få bedøvelse. For at det ikke skal oppstå komplikasjoner i ettertid er det imidlertid viktig at du følger rådene fra tannlegen. Du vil blant annet få med deg en kompresser som du skal bite hardt i og bytte ut etter cirka en halvtime. Du bør unngå å spise og drikke i løpet av de 2-3 første timene etter tanntrekkingen slik at blodet enklere kan få koagulere. Det kan være fristende å pirke i hullet med tunge eller fingre, men dette bør også unngås. Samme dag som du har trukket tannen skal du heller ikke pusse rundt området under tannpuss. Det er videre viktig at du unngår røyking, varme drikke eller suppe og fysisk aktivitet den første tiden etter tanntrekking.
Uansett hva som er grunnen til at du må trekke en tann, vil tannlegen følge en av to mulige prosedyrer for å fjerne tannen: enkel eller kirurgisk tannfjerning. Siden enkel og kirurgisk tanntrekking varierer i pris, kan det være nyttig å se litt nærmere på hva som menes med de to prosedyrene.
Enkel tanntrekking: En enkel tanntrekking kan nokså lett utføres av en tannlege på kontoret. Enkel tanntrekking er vanlig på tenner som er godt synlige i munnen, og som ikke sitter fast under tannkjøttet. Tannlegen vil begynne med å gi deg bedøvelse i området rundt tannen som skal trekkes. Når bedøvelsen har tatt effekt kan tannlegen forsiktig begynne å løse tannen og trekke den ut med en tang. Enkel tanntrekking går fort og vanligvis kan tannlegen fjerne flere tenner samtidig hvis det er behov for det. Når tannen er ute, vil tannlegen fortelle deg hva du skal gjøre de neste dagene og hvilke forholdsregler du må ta. Med enkel tanntrekking vil imidlertid hverdagen være nesten som vanlig de neste dagene, og man får sjeldent mer enn veldig lette smerter i den påfølgende tiden.
Kirurgisk tanntrekking: Hvis tannen ikke er synlige i munnen, for eksempel hvis de ikke har vokst ut ordentlig (noe som ofte er tilfellet med visdomstenner), eller tannen er knekt slik at bare roten er intakt, så vil det som regel være nødvendig med en annen tilnærming. Da er det vanlig å utføre kirurgisk tanntrekking. Kirurgisk tanntrekking kan utføres av en vanlig tannlege, men ofte gjøres jobben av spesialister. Kirurgisk tanntrekking innebærer at tannlegen kutter et lite snitt i tannkjøttet for å få tilgang til tannen, for så å fjerne tannen enten intakt eller ved å dele den opp i flere deler og noen ganger ved å fjerne litt ben rundt tannen slik at det blir enklere å få den ut. Selv om det kan høres vondt ut, vil du med riktig bedøvelse ikke kjenne smerter mens inngrepet pågår. I løpet av de neste dagene må du ta flere forholdsregler for at såret skal heles på en god måte og for å unngå infeksjon. Tannlegen vil fortelle deg nøyaktig hva du bør gjøre etter at den kirurgiske tanntrekkingen er gjennomført.
Mange er usikre på om de bør trekke en tann eller behandle den på andre måter. Noen ganger har man i realiteten ikke noe valg og det er uansett tannlegens råd som bør avgjøre om du velger å trekke tannen eller ikke. Det kan likevel være nyttig å se nærmere på noen av fordelene og ulempene med tanntrekking.
Forebygging: Ofte vil tannlegen anbefale tanntrekking dersom han eller hun etter undersøkelse konkluderer med at tannen sannsynligvis vil forårsake problemer på et senere tidspunkt dersom den bli værende. Å trekke en tann som har dårlig prognose kan derfor spare deg for fremtidige kostnader og tannverk som kan oppstå på et senere tidspunkt. Det å trekke visdomstenner er et eksempel på tanntrekking for kan forebygge fremtidige problemer med tennene.
Relativt billig: Som regel er det billigere å trekke en tann med mye problemer enn å behandle den. Mens tanntrekking i de fleste tilfeller koster under 2.000 kroner, må du regne med å betale mellom 5.000 og 7.000 kroner for å rotfylle en jeksel som har 3-4 kanaler. Enkelte rotfyllinger kan også koste enda mer, og prisen for fylling eller krone vil komme på toppen av dette. Det er heller ikke sikkert at rotfylling vil forhindre alle potensielle problemer som kan oppstå med tannen i fremtiden.
Flere muligheter: Hvis du trekker en visdomstann, trenger du ikke tenke på å erstatte den, men andre tenner vil man som regel erstatte og her har du flere muligheter å velge mellom. Du kan få implantat, en tannbro eller delprotese for å erstatte manglende tenner. På sidene våre kan du lese mer om prisene for tannimplantat, tannbro og delprotese.
Mulige komplikasjoner: Av og til kan det oppstå komplikasjoner i forbindelse med tanntrekking. Selv om det ikke skjer ofte, er risikoen størst ved kirurgisk fjerning. Er man uheldig kan redskapene som brukes skade nabotenner, og noen ganger kan kjevebenet påvirkes negativt. Det er også en viss risiko for infeksjon etter tanntrekking, men som oftest er det en oppblussing av en infeksjon som var der før tannen ble trukket.
Kan være dyrt å erstatte: Hvis du trenger en ny tann som er erstatning for tannen du skal trekke, kan dette bli nokså kostbart. Et tannimplantat gir svært gode resultater, men koster som regel mellom 18.000 og 25.000 kroner per tann. Tannbro er et noe rimeligere alternativ, mens delprotese er det billigste alternativet.
Tannlegen vil gjøre det som er mulig for å redde tannen din og tanntrekking er normalt siste utvei når man ikke har noe annet valg. Ofte kan tenner reddes med rotfylling, apikoektomi eller tannkjøttbehandling.
Det er visse prisforskjeller på tanntrekking mellom ulike aktører på markedet, men prisforskjellene er ikke så veldig store. Først og fremst er prisforskjellene relatert til tanntrekkingens kompleksitet, det vil si om det er snakk om en vanlig fjerning eller kirurgisk fjerning av tenner. Likevel ser vi at det finnes noen få aktører som tar så lite som 750 kroner for enkel tanntrekking, selv om vanlig pris her pleier å ligge nærmere 1.000 kroner. På samme måte ser vi at noen tar nærmere 4.000 kroner for kirurgisk tanntrekking, mens andre ligger nærmere 3.000 kroner. Selv om prisforskjellene er nokså beskjedne, er det likevel litt penger å spare på å velge en rimelig tannklinikk.
Det kan være ulike grunner til at tannklinikker varierer i pris. I noen tilfeller skyldes det ekspertise og erfaring innen forskjellige felt, mens det andre ganger kan ha å gjøre med konkurransen på det lokale markedet hvor tannklinikken driver virksomheten sin. Vi ser for eksempel at noen tannklinikker tar høyere pris enn andre for kirurgisk tanntrekking som utføres av en tannlegespesialist, og en litt rimeligere pris når samme prosedyre blir utført av en tannlege som ikke er spesialist. For mange kan det være en ekstra trygghet å betale litt mer for en tannlege som har mer kompetanse og erfaring.
For å unngå å betale for mye kan det lønne seg å undersøke alternativene som finnes på markedet der du bor. Søk opp tannklinikkene i nærområdet ditt og se hvilken pris de tar for tanntrekking. Da blir det lettere å unngå de aller dyreste tannlegene. Hvis du synes det er vanskelig å finne riktig tannlege for deg, kan du overlate jobben til oss. Du kan registrere behovene dine her hos oss i Tannsmart, så blir du kontaktet av kvalitetssikrede tannleger som kan tilby behandlingen du trenger. Tjenesten vår er både gratis og uforpliktende.
Selv om prisforskjellene på markedet er noe beskjedne, er det mulig å spare penger hvis du gjør en grundig sammenligning av pristilbud. Ved å hente inn pristilbud fra flere tannklinikker, blir det enklere å sammenligne. Det er likevel viktig at du sammenligner dem på likt grunnlag. Du må for eksempel sjekke hva som er inkludert i prisen, om noe kommer som et tillegg og om du har fått fastpris eller bare et estimat.
Du kan også få refusjon fra HELFO hvis behandlingen krever kirurgisk tanntrekking. Priseksemplene vi har brukt i denne artikkelen er medregnet refusjon fra HELFO. Tannlegen og HELFO vurderer om du har rett på refusjon og betalingen skjer direkte fra HELFO til tannklinikken slik at du ikke trenger å tenke på dette. Tannlegen tar seg av det praktiske knyttet til refusjon. Du kan lese mer om refusjonsordningen på HELFO sine hjemmesider.
Mange studenter unngår å dra til tannlegen fordi prisene ofte er såpass høye at studentøkonomien ikke strekker til. Hvis du er student bør du prøve å lete etter tannklinikker som tilbyr studentrabatt. Mange klinikker har rabatter på 10-15% for studenter og pensjonister, og noen tilbyr svært gunstige rabatter til nye kunder. Ved å undersøke mulighetene for å få rabatt, kan du fort spare en del penger i forbindelse med tanntrekking og andre typer behandling hos tannlege.
Når en tann må trekkes er ofte behovet akutt. Hvis du ikke har penger du kan betale med en gang, er det ofte mulig å benytte seg av delbetaling. Da kan du betale prisen i flere avdrag over en viss periode. Totalprisen kan imidlertid bli noe høyere hvis du betaler på denne måten.
Hvis tannlegen anbefaler tanntrekking fordi det ikke finnes bedre alternativer, er det verdt å betale prisen det koster for å trekke tannen. Hvis du velger å ikke trekke en tann som bør trekkes eller hvis du utsetter det for lenge, kan det fort bli mye dyrere på sikt å utbedre andre problemer som vil oppstå i tillegg. Derfor er det mer lønnsomt å få tannen trukket så fort det anbefales av tannlegen.
Hvis tannen kan reddes med andre former for behandling, kan det være lurt å vurdere dette først. Det er riktignok ikke så dyrt å trekke en tann, men hvis du må erstatte tannen, kan det fort bli nokså kostbart. De fleste ønsker seg da et tannimplantat, men dette koster ofte over 20.000 kroner per tann. Tannbro er heller ikke veldig billig. Du kan få bedre pris hvis du velger delt tannprotese som erstatning, men protese føles ikke like komfortabelt og det ser ikke like naturlig ut som et tannimplantat eller tannbro. Dessuten må protesen sannsynligvis byttes ut etter en stund, slik at det vil påløpe flere kostnader.
Tannlegen vil som regel anbefale andre behandlingsformer før tanntrekking, så hvis det er mulig å fikse problemet, for eksempel med rotfylling, så bør det prøves ut først. Unntaket er hvis det er en visdomstann du skal trekke, da denne ikke har noen praktisk funksjon. Når du skal vurdere om det er verdt å betale for tanntrekking eller ikke, anbefaler vi at du følger rådene fra tannlegen din.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Gjør smarte tannvalg