Lurer du på hva det koster å fjerne en visdomstann? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å fjerne visdomstenner, inkludert hvordan du kan gjøre det litt rimeligere, hvilke alternativer og metoder som finnes, når en visdomstann bør fjernes, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Hos noen ligger visdomstennene helt eller delvis dekket av kjevebein og tannkjøtt slik at de aldri vokser helt ut. Og mange vil oppleve å få problemer med en eller flere av disse tennene. Ganske ofte er det rett og slett for liten plass i kjeven; visdomstennene kan vokse skjevt eller komme i klem. Det kan også snike seg inn bakterier under tannkjøttet som delvis dekker tannen. Det kan føre til betennelse og hull. I tilfellene beskrevet over, blir det aktuelt å fjerne dem. Dette avgjøres etter en grundig undersøkelse og ved hjelp av røntgenbilder. Hos noen ligger visdomstannen særlig vanskelig til og må fjernes kirurgisk. Men det vanligste er likevel enkel trekking.
Noen tannleger oppgir prisen i form av pasientens egenandel, det vil si priser hvor trygderefusjon er trukket fra. Med det sagt: Fjerning av en visdomstann kan koste mellom 800 og 4.500 kroner. Enkel trekking koster oftest rundt 2.000 kroner, mens prisen for kirurgisk fjerning gjerne havner på rundt 3.000-4.500 kroner (med trygden trukket fra). Prisen vil blant annet avhenge av røttene på tannen og hvorvidt tannen har brutt helt frem eller ikke.
Snittprisen for en generell undersøkelse, hvor det blant annet avdekkes hvordan det står til med visdomstennene dine, ligger på omtrent 900 kroner. Som regel inkluderer denne prisen enkel tannrens, et varierende antall røntgenbilder, i tillegg til undersøkelse av tennene og munnhulen. For øvrig tilbyr flere tannleger delbetaling for sine behandlinger, også behandling knyttet til visdomstenner.
Den vanligste årsaken til at visdomstenner trekkes, er hull i tennene (karies). Men de kan som nevnt også bli betente. Om du venter for lenge med å kontakte tannlege, kan du i verste fall risikere å få en alvorlig infeksjon i tannkjøttet. Sterke smerter i tennene skal tas på alvor.
Problemer med visdomstennene er vanlig, og i mange tilfeller vil tannlegen anbefale å trekke dem, også før det oppstår smerter. Problemene kan nemlig oppstå plutselig, og gjøre ganske så vondt. Hvis du opplever akutte smerter knyttet til en visdomstann, kan du kontakte en tannlegevakt og få time samme dag. Sentrum Tannlegevakt i Oslo holder døgnåpent. Andre holder åpent utover kvelden, eventuelt så lenge som til midnatt.
Det første som skjer når du kommer til klinikken, er at tannlegen undersøker kjeven din grundig og tar røntgenbilder av hele tannkronen og roten. Deretter vil hen diskutere ulike behandlingsalternativ med deg.
Enkel trekking: Dersom det besluttes at tannen må trekkes, vil du få bedøvelse. Avhengig av behov kan bedøvelsen bestå i lokalbedøvelse, lystgass eller narkose. Når bedøvelsen har begynt å gi full virkning, bruker tannlegen instrumenter for å løsne tannen raskt og forsiktig. Når tannen så er trukket ut - i mange tilfeller vippes den ut i løpet av sekunder - blir du bedt om å bite sammen på et stykke gassbind. Det stopper den største blødningen. Så er du ferdig og kan dra hjem. Etter et par timer går bedøvelsen helt ut og du vil kjenne at området der tannen satt er ømt. Mange klarer seg fint uten smertestillende i timene og dagene etter trekkingen, men det er også mulig å få smertestillende hos tannlegen, eller å kjøpe det reseptfritt på apotek eller i dagligvare. Etter et par dager vil eventuelle hevelser, ømhet og smerter ha gått helt over. Hvis du opplever symptomer utover dette, kontakter du tannlegen din. Prisen for enkel trekking ligger oftest på rundt 2.000 kroner. Bedøvelse og røntgenbilder kan komme til egne priser.
Kirurgisk fjerning: Enkelte visdomstenner kan sitte veldig godt fast i tannbenet og krever derfor kirurgisk fjerning. Også denne prosedyren skjer under lokalbedøvelse, og skal være like smertefritt som ved trekking - selv om det kan være litt ubehagelig om tannlegen må ta i litt, eventuelt dele opp tannen i mindre biter for å få den ut. Kirurgisk fjerning tar lenger tid og medfører dermed høyere kostnader.
Dersom du har tannlegeskrekk og ikke er i stand til å få behandling med vanlig lokalbedøvelse, kan du få beroligende tabletter eller - ved særlig høyt nivå av stress - få utført behandlingen under narkose.
Prisen ligger som regel et sted mellom 3.000 og 4.000 kroner. Vær obs på at pristilbudet fra tannlegen kan være ekskludert røntgen og bedøvelse. Også kirurgisk oppdekking, som det heter, kan gi et pristillegg. Disse ekstrakostnadene har en verdi på noen hundrelapper hver.
Friske visdomstenner som har vokst helt frem og som sitter godt i kjevebenet, behøver ikke trekkes. Med andre ord: Hvis du ikke opplever plager eller smerter fra visdomstennene, vil det heller ikke være nødvendig å fjerne dem. I noen tilfeller vil tannlegen kunne forutse at visdomstannen kan komme til å gi problemer i fremtiden og eventuelt anbefale trekking.
Alternativene ved fjerning av visdomstenner er enkel trekking, kirurgisk fjerning eller operasjon under narkose. Hva som vil være den riktige løsningen, kommer an på tannens tilstand og posisjon i munnen, hvor dypt den sitter og om du har særlige utfordringer knyttet til tannlegeskrekk.
I 2 til 4 prosent av tilfellene etter trekking av en visdomstann oppstår det infeksjon i såret. Dette kan forårsake relativt sterke smerter, hevelse, feber eller vond smak i munnen. En slik infeksjon er viktig å fjerne; opplever du slike symptomer, kontakter du tannlegen din som da vil finne det beste behandlingsalternativet. I sjeldne tilfeller, med mye hevelse og høy feber, kan tannlegen gi deg resept på antibiotika.
Lavere priser ved odontologiske fakultet: Tannlegehøyskolen kan tilby rimelig fjerning av visdomstenner. Videre får studentene ved Universitetet i Oslo studentvennlige priser gjennom Studentskipnaden i Oslo (SiO) på deres tannlegesenter.
Bredden i behandlingstilbudet: Prisnivået kan være høyere på klinikker med stor bredde i behandlingstilbudet. Til gjengjeld vil du da ha tilgang på spesialister på tannlegeskrekk, tannpleiere og sykepleiere, ansatte med bestemte fagspesialiseringer og moderne utstyr.
Beliggenheten kan spille inn på prisnivået: Store tannlegekjeder kan være billigere enn små aktører. Eksempelvis vil ofte kjedene ha lavere priser under hyppige kampanjer. Samtidig kan det være slik at aktørene i sentrum av Oslo, Bergen, Tromsø, Trondheim eller andre byer har et høyere prisnivå enn litt mer avsidesliggende tannlegesentre. Det gjelder å sammenligne flere tannleger, gjerne både lokale og sentrumsnære aktører.
Smil Tannlegesenter: Dette tannlegesenteret rangerer jevnt over høyt, ifølge anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Smil Tannlegesenter har flere klinikker i Oslo-området. De tar mer eller mindre 2.000 kroner for enkel trekking og opp mot 2.400 for visdomstenner med dyptliggende røtter. Ved behov for mer omfattende kirurgi utført av en tannlegespesialist havner prisen på omtrent 3.600 etter at trygderefusjon er trukket fra. Røntgen koster cirka 160 og bedøvelse rundt 200.
Oris Dental: Oris Dental har mange fornøyde kunder. Det viser anmeldelser tilgjengelig på kjente nettplattformer og i sosiale medier. Dette er en aktør med lang og bred erfaring som dessuten er klar for å ta i mot pasienter med tannlegeskrekk. Deres pris for trekking av en visdomstann ligger på mellom cirka 600 og 2.000 kroner, ekskludert røntgen og bedøvelse. Komplisert trekking ved kirurgisk inngrep koster mellom cirka 2.300 og 4.500 kroner. Bedøvelse koster anslagsvis mellom 70 og 370 og røntgen mellom 90 og 220 kroner.
TannlegeTeam: TannlegeTeam har klinikker rundt om i Oslo. Tilbakemeldinger på Google viser at denne tannlegen rangerer høyt jevnt over. Hos dem ligger prisen for vanlig trekking av en visdomstann på rett under 2.000 kroner. Kirurgisk fjerning havner som regel på rundt 3.000 kroner, eventuelt litt mindre. Røntgen koster 130-140 kroner og bedøvelse cirka 160.
Oslo Tannlegesenter: Tilgjengelige anmeldelser på kjente nettplattformer og i sosiale medier viser at Oslo Tannlegesenter rangerer høyt blant sine pasienter. Deres team består blant annet av spesialister innen kjeveortopedi, kjevekirurgi og rotfylling, samt spesialister på tannlegeskrekk. Dette tannlegesenteret holder åpent alle dager, også på helligdager. De tar mellom 800 og 1.400 kroner for enkel visdomstanntrekking. Når det gjelder kirurgisk fjerning, vil prisen variere. Du vil bli gitt et skriftlig kostnadsoverslag slik at du kan gjøre en prisvurdering før du eventuelt bestemmer deg for å takke ja til behandlingstilbudet.
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne i markedet, men det er ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. La oss finne gode alternativer for deg, så slipper du å kaste bort tid på å lete selv!
Den offentlige tannhelsetjenesten: Barn og unge omfattes av den offentlige tannhelsetjenesten, og frem til fylte 18 år er tannlegetjenestene gratis. Personer over 20 år skal i utgangspunktet ta hele tannlegeregningen selv, og oppsøke tannleger på det private markedet. I visse tilfeller vil Helfo kunne gi rett på økonomisk støtte. Det gjelder blant annet sjeldne medisinske tilstander, infeksjonsforebyggende tannbehandling, sykdommer i munn og kjeve, betennelse i vevet rundt tennene (periodontitt), tannutviklingsforstyrrelser, problemer med bittet, tannskader ved yrkesskade og ved tap av tenner av ulike årsaker.
Trygderefusjon fra Helfo ved fjerning av visdomstenner: Helfo gir noe støtte ved kirurgisk fjerning av visdomstenner, rundt 40 prosent. Det forutsetter at tannlegen du velger, har direkteoppgjør med Helfo. På den måten betaler du kun din egenandel. Tannklinikker er ellers behjelpelige med slike refusjonssøknader.
Frikort: Du får frikort for helsetjenester når du har betalt over 2.921 kroner i egenandeler. Også visse tannlegebehandlinger vil gi opptjening til frikortet. Det gjelder behandling i forbindelse med sykdommer og misdannelser i munnen og kjeven og av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Private norske tannleger er ikke bundet av fastsatte refusjonstakster; de står fritt til å fastsette egne priser, noe som betyr at selv om du har frikort, må du betale mellomlegget mellom det tannlegen krever og det beløpet Helfo dekker.
NAV: Pasienter som av ulike årsaker ikke har økonomi til å betale for egen tannbehandling, kan søke NAV om økonomisk støtte til deler eller hele tannbehandlingen.
Tilbud og kampanjer: Sommerkampanjer, aldersrabatt, studentrabatt, bedriftsavtaler, ververabatt, nedsatt pris eller gratis konsultasjon for nye kunder er typiske muligheter for tilbud hos tannlegene. Studenter får eksempelvis ofte mellom 15 og 20 prosent avslag på tannlegebehandlinger, inkludert på trekking av visdomstenner.
Voksne har 32 tenner, og de siste som vokser ut, er visdomstennene - en oppe og en nede på hver side av kjeven. Hos noen begynner visdomstennene å vokse ut fra de er 18 år, mens mange får dem senere i tjueårene. Visdomstenner kan vokse frem feil, ikke vokse helt frem, eller vokse seg inn i tannen ved siden av og legge press på resten av tennene dine. Og fordi de samtidig ligger helt bakerst i munnen, der det er ekstra vanskelig å komme til med tannbørsten, skaper de ikke sjelden trøbbel.
Hvis det oppstår tannråte, bakteriesykdom i tennene, kan det gi tannverk, og etterhvert betennelse i kjevebenet dersom tannen ikke fjernes. Jo yngre du er, jo mindre har røttene på visdomstennene rukket å utvikle seg, og desto lettere er det å trekke ut tannen. Det er derfor det gjerne anbefales å trekke visdomstenner i ung alder.
Uavhengig av når slike smerter eventuelt oppstår bør du dra til tannlegen og få en vurdering når du har vondt. En begynnende betennelse kan være vanskelig å få has på ved tannpussing og munnskylling alene. Og hvor typisk er det ikke om du drar på sommerferie til utlandet med en øm tann som i løpet av turen blir vondere og vondere og ender med å ødelegge idyllen? Da kan det fort være verdt å følge tannlegens anbefaling om å fjerne tannen, å være føre var. Visdomstennene er jo dessuten noe vi mennesker lever helt fint uten. Det å utsette et tannlegebesøk når du har problemer og smerter med en visdomstann, kan på sikt gi mye ubehag, gjøre større skade og føre til høyere kostnader for behandlinger på sikt.
Fjerning av en visdomstann inkluderer flere utgiftsposter. Først er det nødvendig med en undersøkelse for å avgjøre hvilke behov du har. Det kan påløpe ekstrakostnader for røntgen og videre bedøvelse og annet i forbindelse med selve trekkingen. Tannlegen vil gjerne gi deg et kostnadsoverslag i forkant av behandlingen, eventuelt kan du be om å få det selv. Undersøk hva som inkluderes i den prisen som oppgis utover selve trekningen/operasjonen så du har oversikt over den totale kostnaden.
Å fjerne visdomstenner gjør ikke vondt, takket være lokalbedøvelse. Hvis du er veldig stresset og urolig, kan du si i fra til tannlegen på forhånd og du vil bli tatt godt hånd om. Det er også mulig å få beroligende tabletter, eventuelt også narkose i spesielle tilfeller.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg