Lurer du på hva gebiss koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på gebiss, inkludert helprotese og delprotese, hvem som kan få gebiss, gode alternativer, hva du kan regne med å betale og om du kan få støtte fra staten. Visste du at det i dag er anbefalt å kun ha midlertidig gebiss for så å få tannimplantat? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Tannprotese, eller gebiss, koster alt fra 3.000 kroner til nærmere 35.000 kroner. Tannprotese er vanligvis ikke lenger anbefalt til friske pasienter, bortsett fra midlertidig tannprotese før man får tannimplantat eller tannbro. Men hvis man ikke kan få tannimplantat/tannbro, eller mens man venter på at dette skal tilvirkes, kan helprotese eller delprotese være ei god løsning.
Pris på gebiss varierer stort. De billigste tannlegene anslår fa 8.000 kroner pluss tannteknikerarbeid. De dyreste gebissene koster opp mot 23.000 kroner per kjeve.
En prisundersøkelse på tvers av flere av Oslos tannleger ga følgende resultat:
Én av tannlegene vi undersøkte, Bogstadveien tann og protese, hadde dessuten egen pris på midlertidig tannprotese: 9.000 kroner.
Ingen av de undersøkte tannlegene varierte prisen etter om man trengte gebiss til overkjeven eller gebiss til underkjeven. Faktorene som hadde innvirkning på prisen var:
I resten av denne artikkelen skal vi se på flere aspekter ved anskaffelse av tannprotese: Hvilke fordeler og ulemper bør du være klar over? Hvilke alternativer finnes til tannprotese? Hvilke prisforskjeller bør du være observant på? Hvordan kan du spare penger? Hva kan Helfo bidra med og til hvem?
Når du har lest denne artikkelen, har du fått svar på alle disse spørsmålene, slik at du kan ta en velinformert avgjørelse om hvordan du kan få et nytt tannhelseliv, med eller uten tannprotese.
Gebiss er slett ikke noe bare gamle folk bruker. Tannleger bruker sjelden ordet gebiss, ofte heller ordet tannprotese: Det er jo nettopp dét det er, og det gjør oss kanskje mer bevisste på hva det egentlig er vi snakker om. Ingen synes vel man burde være flau over å ha fotprotese hvis man har mistet foten sin? Hvorfor skal man da være flau over tannprotese?
Det er mangfoldige årsaker til at tannprotese kan bli nødvendig; vi skal peke på noen av dem i de to siste seksjonene. Men hvis du vurderer tannprotese, hva bør du vokte deg for?
Når du skal få gebiss, tar tannlegen ei avstøpning av overkjeven og underkjeven din, samt en bittindeks for å se hvordan tennene møtes. Som hos skredderen kommer man til prøving: Man prøver først en halvferdig protese, og etter to–tre besøk blir tannprotesen ferdig. Tannprotesen er dermed «skreddersydd» til munnen din. Prosessen tar gjerne to–tre uker.
Gebiss er enkle å rengjøre. Med gebiss slipper du å plages av å ikke komme til bakerst i munnen! Bare ta ut gebisset, rengjør det med en myk tannbørste og la det bli helt tørt før du setter det inn igjen.
En tredje viktig fordel med gebiss, er at det både er billigere og raskere enn tannimplantat. Ett enkelt tannimplantat kan koste like mye som et helt gebiss; prosessen er dessuten langt mer omfattende. Mens helprotese kanskje koster 15.000 kroner, kan du gange denne prisen med antall tenner for å få et overslag på kostnaden med komplett tannimplantat.
Gebiss og mangelfullt rengjøringsregime medfører risiko for soppinfeksjon. Gebissene krever dessuten mer oppfølging hos tannlegen, siden munnen forandrer seg både med alder og etter hvilken slitasje det utsettes for.
Man kan dessuten bli plaget av protesegnag. Protesen krever noe tilvenningstid, og det er da ikke uvanlig at tannlegen må gjøre småjusteringer. I tilvenningsfasen kan man dessuten slite med talen. Munnhuleforandringer kan dessuten gjøre at man trenger helt ny tannprotese; i de fleste tilfellene kan tannprotesen likevel tilpasses med sliping eller utfylling.
Selv om moderne tannproteser er svært gode, kan de fremdeles løsne både ved tale og tygging. Det finnes metoder som kombinerer implantat og gebiss, ved at gebisset hektes mekanisk til knotter som monteres i kjevebeinet, men dette medfører ekstraomkostninger.
Tannimplantat er det viktigste alternativet til tannprotese. Den svenske legen Per Ingvar Brånemark arbeidet med osseointegrasjon og oppdaget at kjevebeinet grodde fast rundt implantatskruer av titan. Med moderne tannimplantat kan man dermed erstatte enkelttenner, flere tenner enkeltvis eller med bro, eller hele tannsett med direkte implantat eller med tannprotese festet til implantatet.
Tannimplantatet fungerer som ei tann: Implantatskruen overtar som tannrot og tannkrone monteres på denne skruen. Tannimplantat kan vare livet ut, så lenge du steller dem like godt som vanlige tenner og de ikke skades. Tannimplantat er dessverre svært dyrt, gjerne 20.000 kroner eller mer per tann. I tillegg tar behandlinga lang tid: skruen gror fast på seks–åtte uker, dernest går inntil to uker på å lage den nye tannkrona, totalt to–tre måneder.
Som med tannproteser er jevnlige kontroller viktig, men med tannimplantat bør dette skje tre–fire ganger i året; dersom betennelse eller andre komplikasjoner ikke oppdages tidlig nok, kan nemlig implantatet gå tapt. For øvrig egner ikke alle pasienter seg til tannimplantat: Man må blant annet ha tilstrekkelig godt kjevebein og være ikke-røyker.
Ei litt billigere løsning er tannimplantat med bro, altså ei eller flere tannkroner som sitter sammen. Dette forutsetter at man fortsatt har tenner som broa kan festes til; broa henger da på disse og fyller ut tomrommet. Rundt fem–seks tusen pluss arbeidstid ser ut til å være normalpris per ledd; et ledd er da krona som erstattes.
Hvis du mangler alle tennene i én eller begge kjever, kan tannprotese med implantatbro være aktuelt. Disse kommer i to varianter: fast løsning eller avtagbar; tannlegen vurderer hva som passer best for deg. Disse tannprotesene er bygd litt annerledes enn vanlig hel tannprotese (gebiss). Med fast løsning er protesen festet med små, usynlige skruer som tannlegen kan løsne, i tilfelle tannkjøttsykdom (periimplantitt) eller skade på protesen. Avtagbar løsning er særlig egnet til underkjeven når pasienten har vært tannløs lenge, siden underkjeven kan ha flatet ut. Slike proteser kneppes fast i skruer festet til kjevebeinet; dette forenkler renholdet, som er særlig viktig hvis tennene gikk tapt grunnet tannkjøttsykdom.
Lønner det seg å gå til en uavhengig tannklinikk? Eller til kjeder der administrasjonen er effektivisert og de kanskje til og med har eget laboratorium?
Bogstadveien tann og protese skiller seg ut: Tannprotetikeren og tannteknikeren er nemlig én og samme person; det er altså protesemakeren selv som undersøker deg. Klinikken har hele 4,8 stjerner på 21 vurderinger på Google Maps og ligger midt mellom Slottet, Vigelandsparken og Bislett. Protesene er klare allerede neste dag og koster 12.000 for permanente proteser og 9.000 for midlertidige proteser.
Nydalen tannlegesenter er lite og uavhengig, men særdeles godt vurdert: Alle fire tannlegene har fått 5-stjerners vurdering på 97 pasientvurderinger på Legelisten. De er erfarne med tannlegeskrekk, som bekreftes av pasientvurderingene. Klinikken er ei knapp halv mil nordom Slottet og blant de billigste på tannprotese: 4.000–8.000 kroner.
Majorstua tannlegene er noe større enn Nydalen tannlegesenter og cirka 20 minutters gange nordvest for Slottet. De sju tannlegene har på 13 Legelisten-vurderinger fått svært gode pasientvurdering: 4–5 stjerner med 5 stjerner til to av tannlegene, inkludert fra en odontofob. Prisene er tydelige: helprotese koster 8.500 kroner for én kjeve, knapt 16.000 kroner for begge; og delprotese koster 8.500 kroner. Tannteknikertimer kommer i tillegg.
Oslo tannlegesenter er heller ikke avskrekkende priset: startprisen er 3.000 kroner, men de opplyser at prisen kan komme opp i 17.000 kroner. De ligger midt i smørøyet med Oslo konserthus som nærmeste nabo. Kundene er fornøyde: 4½ stjerne totalt på Legelisten med 5 stjerner på tilgjengelighet og service, kanskje som ventet av bedriften som i 2020 vant Kunnskapsdepartementets Mangfoldspris?
Eurodent er blant landets største tannlegekjeder. Flere av tannlegene deres har 5 stjerner på Legelisten. Proteser koster fra 11.000 til i overkant av 20.000, inkludert tannteknikertimer. At de spesifiserer dette skiller dem positivt ut, og kan forklare hvorfor de er blant de dyreste.
Oris dental er landsdekkende med klinikker fra Søgne til Alta. De fleste tannlegene har 4½ stjerne eller mer på Legelisten. Prisene er nokså tydelige: Helprotese til én kjeve koster ca. 11.500–17.500, til to kjever ca. 19.500–35.000, og delprotese ca. 11.500–21.000. De påpeker at røntgen og bedøvelse kommer i tillegg, men ikke om dette også gjelder tannteknikertimer.
Norske tannleger underlegges strenge krav, så hva som er grunnen til de store prisforskjellene er ikke godt å si. Mens Bogstadveien tilbyr nærhet og personlig utførelse, effektiviserer Eurodent med felles administrasjon og egen lab. De store kjedene er billigere enn mange, men ikke billigst. Du må ganske enkelt vurdere hvilken type tjeneste du ønsker. En god start er å sjekke Legelisten.no.
Dette er noen av de viktigste tilbyderne i markedet, men det er altså ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Registrerer du behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å lete etter de beste aktørene, la oss finne dem for deg!
Hvis du får tannprotese, er du ikke ferdig hos tannlegen for godt. Kroppen forandrer seg, høster nye erfaringer og kanskje noen knall og fall, og ikke minst: Den blir eldre. Protesen lever og forandrer seg ikke med kroppen din, så forvent noen justeringer underveis.
Det samme gjelder tannimplantat, men forskjellen er at den nye «tannrota», altså skruen, faktisk følger beinet. Men med tannimplantat må du mye oftere til tannlegen enn ellers, så regn med tre–fire timer i året i stedet for én; gang timene med tannlegens timepris.
Har du ellers god tannhelse, kan du holde tennene og tannkjøttet friskt med enkle grep: Unngå søtsaker, spis mat som styrker muskulaturen og holder kjevestrukturen intakt, bruk tanntråd og puss tennene morgen og kveld. Visdomsjeksler bør undersøkes så de ikke ødelegger de andre tennene, og hvis du har trang tannstilling, kan både voksne og barn få bedre tannhelse med tannregulering.
Skade og sykdom kan føre til tanntap. Flere pasientgrupper kan få refundert kostnadene fra Helfo, blant annet pasienter som har:
De fleste tannleger kan fortelle allerede på første time om du kvalifiserer til Helfo-refusjon, og beløpene kan være betydelige. Du kan lese mer om hvem som kan få refundert tannlegekostnader i artikkelen om tannregulering til voksne. I tillegg må du huske at tannlegetjenester følger markedspris. For å få den beste prisen, bør du sammenligne aktørene og sjekke tilbud opp mot hverandre. Dette gjelder i høyeste grad også tannlegetjenester. Anbudstjenester som Tannsmart gjør dette gratis for deg, så du sparer tid og penger.
Tannpussevisa til Ulf Wengård kan kanskje være en god påminner om noe viktig: Hvis vi tar vare på tennene våre, kan vi beholde dem livet ut. Problemet er at vi kan beholde dem livet ut. Hvorfor mister noen tennene? Tannlegeskrekk kan la enkle problemer vokse til omfattende karies og tap av tenner; tannkjøttsykdom kan gjøre at tennene rett og slett faller ut; eller underliggende lidelser som Sjøgrens syndrom, kan blant annet føre til munntørrhet med dertilhørende forverret tannhelse.
Tannprotese er altså slett ikke kun for gamle folk. Menneskene tannprotese er for, er ganske enkelt dem som av ulike grunner har mistet tenner. Stigmaet blir en bøyg som gjør at særlig unge mennesker plages mye lenger enn nødvendig. Hvis du eller noen du kjenner kunne ha fått et bedre tannhelseliv med hel- eller delprotese, tenk på det nye livet moderne tannproteser kan gi: Du kan spise mat som med naturlige tenner, smile med selvsikkerhet, og hvis det er fortennene som har manglet, få tilbake normal taleevne.
Tannproteser er ikke perfekte: De krever renhold minst daglig. Man kan synes det er ubehagelig å ta dem ut om natta og være bekymret for at de skal falle ut. Ei god mellomløsning er tannprotese med tannimplantat. Det koster litt mer, men protesen sitter langt bedre fast.
Tannlegen er den som hjelper deg å finne ut om tannprotese er det rette for deg. Det endelige svaret avhenger av hva du har råd til og ønsker. Siden tannhelsa di er mellom tannlegen din og deg, betyr det at hva enn du velger, blir valget veiledet av økonomien din og tannlegens faglige kompetanse.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Gjør smarte tannvalg