Lurer du på hva tannregulering for voksne koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for tannregulering til voksne, inkludert hva streng bak tennene koster, hva som skal til for å få dekket tannimplantater, tannkroner eller bro, hva Helfo dekker, og hvor du kan få rabatt. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Mens barn i utgangspunktet får refundert 40 % eller mer av offentlig takst for tannregulering, er det svært sjelden at voksne tilgodeses bidrag til dette. Voksne betaler derfor nesten alltid hele regninga selv, og vanlig pris er rundt 15.000–40.000 kroner for billigste alternativ og nesten det doble for de mest diskrete løsningene.
Voksne får i utgangspunktet bare i noen få tilstander dekt tannlegeomkostningene sine:
Også operasjon støttes i utgangspunktet, dette gjelder da særlig bittfeil som krever både kjeveortopedi og kjevekirurgi. Tannlegen vurderer om tilstanden faller inn under Helfos kriterier.
Hvis du derimot må betale for behandlingen selv, finnes det mange ulike typer tannregulering; vi skal se nærmere på dem lenger ned. En normalpris som nevnt over (15.000–40.000 kroner) synliggjør likevel ikke spekteret. Man kan greie seg med så lite som 5.000 kroner eller mindre, eller det kan ende opp på så mye som 70.000 kroner eller mer.
Mange tannleger tilbyr rentefri avdragsbetaling, men summene er jo likevel betydelige. Mange flere faktorer avgjør dessuten kostnaden. Tannregulering er et stort kosmetisk inngrep for voksne, så mer diskrete, men fordyrende tiltak kan være noe man reelt vurderer. Men hvilke? Hva koster de? Hvilke alternativer finnes? Vi skal ta for oss alt dette nedenfor.
Det er faktisk langt flere alternativer å velge mellom enn hva mange tror. Det medisinske behovet og ønsket sluttresultat begrenser valgmulighetene.
Følgende er vanlige alternativer:
Tannlegen informerer om hvilken type regulering du trenger. Streng er ofte billigst mens usynlig regulering ofte er dyrest. Begge har noen viktige ulemper: Det kan gjøre tannstellet vanskeligere, mat kan sette seg fast og klosser kan løsne – med påfølgende nødtime som gjerne koster litt ekstra. Man må ofte bruke streng lenger enn skinner, men ved svært alvorlige bittfeil kreves vanligvis streng foran eller bak tennene (braketter).
Man kan komme over noen merkevarer dersom man vurderer mer usynlige alternativer. Hva er disse?
Skinner er av de mest skånsomme tannreguleringstypene. Skinner må vanligvis være i bruk 22 av 24 timer i døgnet flere måneder i strekk og man må pusse tennene hver gang man spiser og drikker, men det siste er kanskje ikke så dumt! Rene tenner har vel aldri skadet noen?
Plater brukes i dag vanligvis av barn og ungdommer, men kan også rette mindre tannstillingsfeil hos voksne, både ved å flytte tenner og korrigere kjeveavvik. Det er også vanlig med plate for å hindre tannforflytning etter ferdig behandling.
Aktivator brukes for å få normal kjevestilling. Andre alternativ er avtagbare plater, eller MALU, Jasper Jumper eller strikker i kombinasjon med fast regulering.
Hvis du til slutt har bestemt deg for å få tannregulering, hva koster det egentlig? Hva må du regne med å legge ut? I denne seksjonen skal vi se på de viktigste delene av behandlingsopplegget og hva dette koster deg. Husk at med mindre du faller inn under de få kategoriene som kan få dette betalt av helsesektoren, må alt betales av egen lomme.
Uansett tilfelle, skal du kunne gi informert samtykke, altså få et kostnadsoverslag fra tannlegen før du skriver under på å iverksette behandlinga. Noen tannleger tilbyr til og med prisgaranti. Da vet du nøyaktig hva du må ut med, så hvis økonomisk trygghet er viktig for deg, finn en kjeveortoped med prisgaranti, for eksempel gjennom vår gratis anbudstjeneste her på Tannsmart.
Tannregulering med stål er fortsatt billigst. Enkel korrigering kan koste så lite som 9.000–15.000 kroner, men en mer normal pris er 20.000–40.000 kroner.
Prisen for én og to kjever varierer: Noen tannleger dobler prisen, mens andre kan gi nokså stor rabatt ved behandling av begge kjevene. I lista under brukes pluss og skråstrek: Der det står et pluss foran prisen, legges tillegget til variantens grunnpris; der det står skråstrek, er det pris for én eller begge kjevene.
Her er noen nøkkelpriser for fast apparatur:
Dette kan være litt forvirrende. Hva betaler du for hva? Hvis vi tar utgangspunkt i vanlig tannregulering i stål på 20.000–30.000 kroner, kan du forvente følgende sluttsummer:
Hva ligger egentlig bak disse prisforskjellene? Vi skal se på dette i neste seksjon.
Sluttprisen på tannreguleringa er hovedsakelig avhengig av synlighet og samlet behandlingstid. Et halvt til tre år er vanlig, men selv om kostnadene da spres over disse 6–36 månedene (dermed fra 2.500 og ned til 1.250 kroner/måned for billigste løsning), må du greie å bære denne faste kostnaden i inntil tre år. Det kan derfor være klokt å igangsette tiltaket først når du har stabil inntekt.
Med fast apparatur, er den viktigste prisforskjellen å finne i følgende faktorer:
For å bedre se hva du kan forvente, skal vi derfor se på hva noen ulike aktører tilbyr for alternativet 4 av 5 ender opp med: streng.
Dette billigste alternativet koster vanligvis 20.000–30.000 kroner. Men hva er den faktiske markedsprisen?
Prisutvalget over viser store prisforskjeller. For behandling av én kjeve opplyser reguleringstannlegene en minstepris på 3.000–18.000, en makspris på 15.000–40.000 kroner; to kjever varierer fra en minstepris på 6.000 og en makspris på 40.000–45.000 kroner. Man burde forvente at de alle har fornøyde pasienter, så hva skyldes dette?
De fleste reguleringstannlegene er frittstående bedrifter uten videre tilknytning. Eurodent skiller seg ut her: De reduserer pasientkostnadene i forhold til mange (men ikke alle) tannleger ved å selv framstille tannmateriale på egne laboratorier, ved administrasjonseffektivisering (én administrasjon, fem klinikker) og ved at de også tilbyr pakkeløsninger med forarbeidet gjort i Norge og hovedarbeidet i Budapest; tannlegene i Budapest skal også være godkjent av Helfo.
Samtidig ser vi et eksempel fra en frittstående tannlege, tannlege Rommen, som er mer rimelig priset. Kundevurderingene er gjennomgående særdeles gode, både på Google Maps og Legelisten.no, og som forventet har de høyt utdannede tannleger, av hvilke én er spesialist i kjeveortopedi og to i implantatprotetikk. Det kan være at de har redusert kostnadene ved å ha en litt mindre sentral adresse.
Selv om dette er blant de mest kjente tilbyderne i markedet, er det ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Registrerer du behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å lete etter de beste aktørene på nettet – la oss finne dem for deg!
Pris på tannregulering til voksne avgjøres hovedsakelig av behov og investeringsevne. Kan du gjøre noe selv?
Ikke alt kan skyldes på dårlige vaner. Steinalderens tungtygde, seige kost la press på kjaken så vi fikk tann-mot-tann-bitt; jordbruksrevolusjonen lot oss tygge mykere mat, så vi utviklet overbitt (og lærte oss lydene F og V!), men samtidig ble underkjeven kortere, tennene fikk dårligere plass og det ble vanligere med hull i tennene. Mange behandlingsformer motvirker dette, til dømes plater som utvider kjeven så tennene får plassen de trenger.
Det kan være kostbart for voksne å fikse dette. En god start er å la tannlegene kjempe om deg via en anbudstjeneste som Tannsmart. Men i enkelte helsesituasjoner trer Helfo inn og dekker utgiftene, hovedsakelig ved så alvorlige bittfeil at det kreves både tannregulering og kjevekirurgi.
Disse tre kategoriene oppsummerer Helsedirektoratets kriterier:
Dette omfatter manglende tannanlegg (tannagenesi) eller tannbehandling direkte knyttet til leppe-kjeve-ganespalte.
Her gjelder sjeldne medisinske tilstander (inntil 1:10.000), svulster og cyster, infeksjonsforebyggende tannbehandling der infeksjon/infeksjonsspredning kan være alvorlig eller livstruende, sykdommer og anomalier på kirurgisk/oralmedisinsk indikasjon, marginal periodontitt og periimplantitt for infeksjonskontroll, tanntap etter 1. mai 2002 grunnet marginal periodontitt, flerfoldige bittanomalier som kan behandles kjeveortopedisk, alvorlig tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon, økt kariesaktivitet grunnet økt munntørrhet over minst ett år, allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer, sterkt nedsatt evne til egenomsorg, eller helt eller delvis tanntap.
Herunder gjelder tannskader ved godkjent yrkesskade eller ulykke. Ved yrkesskade må tannlegen dokumentere at NAV dekker behandlinga. Under ulykke for øvrig gjelder også dem som lider av sykdommer som medfører fall.
Generelt gjelder refusjonsordninga for voksne ved bitt-/tannfeil som krever både tannregulering og kjevekirurgi. En del tilfeller av manglende tannanlegg (tannagenesi) og yrkesskader – eksempelvis der det kreves tannkroner, bro eller tannimplantater ved kjeveortoped – kan dekkes; dessuten behandling av særlig stor tannslitasje grunnet bittfeil, eller tanntap/tannforflytning («tannvandring»), inkludert ved tannkjøttsykdom (marginal periodontitt); og for øvrig smørbrødlista fra punkt to med diverse sykdommer.
Hele lista kan du lese hos Helsedirektoratet, men tannlegen skal kunne vurdere og veilede deg i dette.
Hva gjør vi egentlig galt? Over 35 % av barn og et stort antall voksne trenger jo tannregulering! Noe av grunnen kan skyldes at noen få tusen år er alt for kort tid evolusjonsmessig til å rette opp mot kostholdsendringene våre. Men gode vaner er også viktige: Vi kan spise mat som krever litt arbeid, særlig viktig i barnealder, holde tennene friskere med mindre sukkerholdig mat og drikke og holde dem sterke med godt tannstell.
Det er også andre måter å spare penger på. Mange tannleger gir studentrabatt, så som Byporten tannklinikk. Du kan også få sterkt redusert takst (og studentrabatt!) på tannlegestudentenes utdanningsinstitusjoner: Det odontologiske fakultets universitetstannklinikk (UiO), Odontologisk universitetsklinikk (UiB), og Institutt for odontologis universitetstannklinikk (UiT). Her utdannes morgendagens tannleger, og behandlinga overvåkes av lederne, gjerne en professor i odontologi. Enkelte pasientgrupper kan dessuten være særlig ettertraktede. Rotfylling, for eksempel, kan ende opp med å være bortimot gratis hvis institusjonene trenger slike pasienter.
Odontologiutdanningene tilbyr behandling innen spesialfeltene sine; det kan inkludere tannregulering. Pris og behandlingsmulighet kan du undersøke ved å kontakte dem direkte: Pris og behandlingsmulighet kan du undersøke ved å kontakte dem direkte: UiO nås på 22 85 20 00, UiB på 55 58 66 00, og UiT på 960 92 090.
Det aller viktigste når du bestemmer deg for å fikse tannstillinga di, er å være klar på hva du ønsker. Selv Tannlegetidende har undret seg på konsekvensen av at man nå gjerne snakker om kunder heller enn pasienter. Hvis du ser på deg selv som pasient først og fremst, betyr det at du tenker medisin før vare: det du trenger før det du ønsker. Det kan gi deg et mer realistisk bilde på hva det du trenger koster.
Er det da verdt det? En grei måte å stikke fingeren i jorda på, er å spørre tannlegen: «Hvis jeg var barn, hvilken takstgruppe hadde jeg vært i?» Barnas takstgruppe A–C regnes som medisinsk nødvendig og refunderes helt eller delvis; hvis tannlegen sier at du hadde havnet i takstgruppe D, er det kun «kosmetisk behov». Da kan det være du finner ut at det ikke er verdt det likevel.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg