Lurer du på hva tannregulering for barn koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for tannregulering, inkludert mer diskret varianter som keramiske klosser og gjennomsiktige skinner. Visste du at man kan få søskenmoderasjon så lenge det er klinisk behov? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Både barn og voksne kan få refundert kostnader til tannregulering, men det er svært sjelden at voksne tilgodeses offentlig tannreguleringsbidrag. Når 35 % av barn trenger regulering, er dette en kostnad mange må ta stilling til. Hva er da normal pris for tannregulering til barn?
To ting avgjør trygdesatsen; bittfeilens alvorlighetsgrad og gjeldende markedspris. Kvalifiserer barnet til refusjon fra folketrygden, kan 40 til 100 prosent av tannreguleringstakstene i teorien dekkes. Men i praksis er takstene minst 5–6 % prosent bak markedspris: Kjeveortopeder har fri prissetting (de er altså markedsstyrt), så når tannreguleringstakstene ikke følger markedet eller til og med aktivt reduseres, må man selv med 100 % tilsagn betale litt selv. Ei sluttregning på 15.000–25.000 kroner er dessverre vanlig.
Tannreguleringstakstene A til D avgjør hva refusjonen blir. Refusjonsnivåene er i forhold til folketrygdens tannreguleringstakst; kjeveortopedens reelle takst kan være fra 5 til hele 30 prosent over dette.
Takstgruppene er:
Hvis man vurderes til gruppe D, skal det være snakk om «avvik av lettere estetisk art», men som NRK tydelig viste, samsvarer ikke statens oppfatning av «lettere avvik» med folkets (og tannlegenes). Reguleringstannlegen og skoletannlegen skal fastsette behandlingsbehovet i fellesskap. Barn flest havner i gruppe C. En behandling på 20.000 kroner koster dermed i beste fall 12.000 kroner (8.000 med søskenmoderasjon).
Hva blir dette i praksis? Flere tannleger har 30.000 kroner som øvre grense for mindre inngrep, nedre grense for større inngrep, eller gjennomsnittlig pris; vi kan dermed anta at disse kvalifiserer til refusjonsgruppe C. Et påslag på 5–30 % (1⁄20–3⁄10) er det samme som 21⁄20–13⁄10 av folketrygdens satser. Regelen for omvendt proporsjonalitet sier da at Helse- og omsorgsdepartementets satser er 20⁄21–10⁄13 av markedspris.
Da kan vi regne ut omtrentlig reell refusjon (her i hele hundre):
Mange tannleger tilbyr rentefri avdragsbetaling, men summene blir likevel betydelige. Mange flere faktorer avgjør dessuten kostnaden. Tannregulering er et stort kosmetisk inngrep for voksne og enda mer så for barn. Barnets psykiske helse er viktig i dette, så fordyrende tiltak kan være noe man reelt vurderer. Men hvilke? Hva koster de? Hvilke alternativer finnes? Vi skal ta for oss alt dette nedenfor.
Utseendet er en viktig del av barn og unges selvbilde – det følger med det å vokse til. Man kan derfor ikke snakke om tannregulering for barn og unge uten å også ofre psykisk helse en tanke. Mens private tannleger gir tilgang til alt som er på markedet, må den offentlige tannhelsetjenesten forholde seg til hva det offentlige har vurdert som nødvendige behandlingsformer. Vi skal se på noen av valgmulighetene under «Alternativer» nedenfor.
Om du går til offentlig eller privat tannklinikk/kjeveortoped, har du krav på å vite hva behandlingen koster før du sier ja. For barn under 16 år skal en foresatt, eller en som representerer de foresatte, signere behandlings- og kostnadsplanene før de påbegynnes. Dette kalles informert samtykke og er et lovfestet krav.
Over hvert tredje barn trenger tannregulering. Det offentlige tannhelsetilbudet dekker tannbehandling for barn til og med 18 år, men ikke tannregulering; dette gjelder også psykisk utviklingshemmede. For ungdom som fyller 19–20 år gjelder samme regel som for barn, men med 75 prosent dekningsgrad. En egen klausul for TOO-pasienter (pasienter utsatt for tortur, overgrep eller som lider av odontofobi) sikrer disse et spesialisert tannhelsetilbud etter psykologvurdering.
Merk at også offentlig tannlegebehandling kan ha takster som er over det som er fastsatt for de ulike behandlingsformene; du som pasient må da må betale mellomlegget. Men hvis pengene ikke strekker til, kan du få såkalt økonomisk sosialhjelp fra NAV eller støtte fra Helfo til tannlegebehandling.
Private tannklinikker står fritt til å sette prisene selv. Det offentlige dekker ikke tannlegeutgifter til private tannklinikker uansett hva pasientens alder er. Unntaket her er da tannregulering, forutsatt at reguleringstannlegen har direkteoppgjør med Helfo. Kun når reguleringstannlegen har direkteoppgjør med Helfo, får du stå for kun egenbetalinga.
Men det finnes andre alternativer: På Tannlegehøyskolen i Oslo og Tannhelsetjenestens kompetansesenter i Tromsø utdanner tannleger, og da må man jo ha pasienter å øve seg på. Hvis du får innpass, kan dette spare deg nokså store summer, som du kan lese om under «Refusjon og rabatter».
I dag finnes det heldigvis flere alternativer enn metallklossene på fremsiden av tennene. Man kan få hvit/gjennomsiktig regulering eller usynlig regulering, altså regulering bak tennene. Men slikt er langt fra gratis! Vi skal se nærmere på prisene i neste seksjon; i denne seksjonen skal vi fokusere på hva forskjellen på behandlingsformene er.
I hovedsak er det fire alternativer å velge mellom:
Tradisjonell regulering er vanligvis det beste alternativet ved større bittfeil. Man slipper dessuten å fjerne reguleringa når man spiser og pusser tennene; faktisk skal de sitte på helt til behandlinga er ferdig.
Tradisjonell regulering har dog flere ulemper:
Man kan gjøre strengen langt mer diskret og usynlig med hvite, keramiske klosser. Er man særlig ukomfortabel med å ha strengen synlig, kan man heller ha braketter på baksiden. Begge disse alternativer medfører ekstraomkostninger.
Gjennomsiktige skinner er vanligvis av plast. De kan rette opp ei rekke tann- og bittfeil, blant annet tette eller skeive tenner, overbitt, underbitt og åpent bitt, og tannmellomrom. De er dessuten bortimot usynlige, kan rette opp tennene raskere, og fjernes til tannstell, spising og drikking.
Gjennomsiktige skinner har òg ulemper:
I de neste to seksjonene skal vi se på hva disse alternativene koster og hvilke behandlingsalternativ som finnes. Kan du spare penger ved å velge alternativ?
Hva du betaler for tannbehandlinga varierer fra klinikk til klinikk, særlig siden reguleringstannleger har fri prissetting. Med markedsstyrte priser blir dermed tannlegen i sentrum ofte dyrere enn den med en mer landlig adresse.
Men hva koster egentlig de ulike behandlingsformene. Ved alvorlig bittfeil kan skinner være utelukket. Hvis du vurderer usynlig tannregulering, kan du søke etter «fast regulering på innsiden» eller «lingualbehandling».
Her er noen priseksempler fra reguleringstannleger i Oslo:
Hvite, keramiske klosser er det billigste diskresjonsalternativet: Pristilleggene er rundt 3.000–4.000 kroner for én kjeve, det doble for to. Gjennomsiktige skinner er det nest dyreste: Pristillegget varierer fra 7.000 til over 30.000 for én kjeve, 15.000–50.000 for to. Absolutt dyrest er usynlig regulering: 10.000–50.000 for én kjeve, inntil 80.000 for to.
Årsaken til disse prisforskjellene er enkelt å forklare:
Selv om skinner er dyrere, kan behandling med skinner ta kortere tid og fører sjeldnere til ytterligere tannskader. Dette er en faktor du må vurdere før du bestemmer deg.
Aktørene du så over er noen av de mest største tilbyderne på markedet, men det er ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Registrerer du behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i lokalmiljøet ditt. Ikke bruk tid på å lete på nettet etter de beste aktørene, la oss finne dem for deg! Tjenesten vår er i tillegg både gratis og uforpliktende.
Det er tre nøkkelord som kan være aktuelle for deg dersom du trenger å få regulering til deg selv eller barna dine: NAV, Helfo og frikort.
NAV har i utgangspunktet ikke noe med medisin å gjøre, men hvis du har dårlig råd, kan du søke NAV om støtte til tannbehandling jamfør sosialtjenesteloven. Helfo er Helsedirektoratets ytre etat og har ansvar for servicetjenester, behandlingsrefusjon, og legemidler og medisinsk forbruksmateriell. Det er med andre ord Helfo som utsteder frikort.
For å få frikort må du være medlem av den norske folketrygda; hovedregelen er at alle som er bosatt i Norge er medlem. Frikortreglene sier at «Enkelte tannsykdommer og tilstander som påvirker tannhelsen kan gi opptjening til frikort.» Til dette hører sykdommer og misdannelser i munn og kjeve (anomalier) og behandling av tannkjøttsykdommer (periodontitt). Egenandelene fra disse behandlingsformene inngår i ordningen. Du må selv betale det tannlegen tar over egenandelen.
Men det er også andre måter å spare penger på. Mange tannleger gir studentrabatt, så som Byporten tannklinikk. Du kan også få sterkt redusert takst (og studentrabatt!) på tannlegestudentenes utdanningsinstitusjoner: Det odontologiske fakultets universitetstannklinikk (UiO), Odontologisk universitetsklinikk (UiB), og Institutt for odontologis universitetstannklinikk (UiT). Her utdannes morgendagens tannleger, og behandlinga overvåkes av lederne, gjerne en professor i odontologi. Enkelte pasientgrupper kan dessuten være særlig ettertraktede. Rotfylling, for eksempel, kan ende opp med å være bortimot gratis hvis institusjonene trenger slike pasienter.
Odontologiutdanningene tilbyr behandling innen spesialfeltene sine; det kan inkludere tannregulering. Pris og behandlingsmulighet kan du undersøke ved å kontakte dem direkte: UiO nås på 22 85 20 00, UiB på 55 58 66 00, og UiT på 960 92 090.
Til sist er det med tannleger som med alle andre tjenestetilbud ingenting i veien for å hente inn anbud. Kontakt flere tannleger så du kan vurdere kostnadene opp mot hverandre Bruker du gratistjenesten Tannsmart, kan du få tilbud fra flere tannleger i nærområdet ditt.
Tannbehandling og briller er enn så lenge ikke del av det ordinære helsetilbudet i Norge, om enn det er nødvendig. Man bør likevel sette av pengene til det. God tannhelse sparer en for plager senere i livet, plager som kan bli svært kostbare. Bittfeil eller andre tannhelsetilstander som tilsier behandlingsbehov, kan godt være genetiske: Det er dermed gode muligheter for at barna får de samme problemene. God behandling tidlig er da viktig.
Valg av behandling avhenger selvsagt av hva pris på tannregulering til barn er. Priseksemplene fra Oslo viste at det er svært store prisforskjeller. Hvis du kjenner noen i nærområdet som har hatt barn med streng, hør hvilke erfaringer de hadde og ta dette med i vurderinga av hvilken kjeveortoped du velger.
Du kan dessuten få støtte fra NAV hvis økonomien er trang. Tannbehandling som faller inn under frikortordningen gir deg opptjening av egenandel og flere samfunnsgrupper kan også få dekt hele eller deler av beløpet, så som eldre, langtidssyke eller uføre på institusjon, enkelte rusmisbrukere, enkelte innsatte i fengsel og flyktninger og asylsøkere på statlig mottak.
Vær var på forskjellen på skjønnhet og medisin. Medisin (gruppe A–C: behandlingsbehov) er refunderbart (100/75/40 %, 100/90/60 % med søskenmoderasjon); skjønnhet refunderes ikke (gruppe D: kosmetisk behov). Husk at det som refunderes er prosentsatsen av den offentlige satsen. Restbeløpet må du selv betale.
Ved alvorlige bittfeil er tannregulering selvsagt lønnsomt; det kan forhindre langt alvorligere (og mer kostbare) problemer senere i livet. Skoletannlegen og reguleringstannlegen vurderer uansett reguleringsbehovet på medisinsk grunnlag; havner barnet i gruppe A til C, er det altså et reelt behandlingsbehov. Kostnaden ved dette er en annen sak. Her må du se hva du og dere faktisk greier å håndtere, og hvis kostnaden blir for stor, kan det være at man må velge billigste form eller også be om hjelp hos NAV.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Book time enkelt og raskt hos vår tannlegepartner Odontia
Gjør smarte tannvalg