Lurer du på hva rotfylling koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for rotfylling, inkludert prisene for aktuelle tannlegebehandlinger, hvor du må regne med å betale ekstra, hvordan du kan spare noen kroner, samt hva du kan forvente deg når du kommer til tannlegen. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Generelt sett koster rotfylling mellom 3.000 og 8.000 kroner avhengig av tannen. Rotfylling er nødvendig for å bevare tannen når nerven i den er skadet eller død.
Det å rotfylle en fortann, som bare har én rotkanal, tar kortere tid enn å reparere en jeksel og koster i snitt 3.200 kroner. En jeksel med to rotkanaler koster omtrent 3.700, mens en jeksel med tre til fire kanaler tar lenger tid og koster rundt 4.700 kroner. Særlig vanskelige rotfyllinger kan koste enda mer enn dette igjen.
Vi nevner disse summene for å gi deg en idé om prisnivået, men du vil kunne oppleve store prisforskjeller blant tannlegene; tannleger i Norge står fritt til å velge hvilket prisnivå de vil legge seg på. Videre avhenger prisene på rotfyllinger av hvor komplisert og omfattende inngrepet er, rotas form og hvorvidt nerven er vital (levende) eller avital (død).
Etter rotfyllingen må tannen som nevnt utstyres med en permanent fylling. Fyllinger kan faktisk koste alt fra 300 til 2.500 kroner, og tannkroner fra anslagsvis 3.000 til 8.000 kroner. For å få nøyaktige og konkrete priser må du gå inn på nettsidene til tannlegene eller ta kontakt med hver enkelt klinikk.
Prisene for en generell tannlegekontroll varierer, men i snitt ligger prisen på omtrent 900 kroner. Inkludert er vanligvis undersøkelse av tennene, tannkjøtt og munnhulen, et visst antall røntgenbilder og enkel tannrens.
Rotfylling er blant de mer kompliserte tannlegebehandlingene og kan ta tid. For fylling av en stor jeksel kan det i noen tilfeller holde med ett besøk, men andre vi trenger to eller tre. Noen klinikker utfører maskinell rotfylling, som gjør at behandlingstiden blir kortere; slik kan en unngå tidkrevende håndrens av tannkanalen.
Rotfylling er en behandling der tannens indre bløtvev, nerven, fjernes på grunn av infeksjon. Når selve rotfyllingen skal utføres er det første som skjer, at tannlegen må finne pulpa og rotkanalene. Deretter fjernes den infiserte pulpaen, før tannlegen renser og fyller igjen rotkanalene med et materiale - ofte er en type gummi. På toppen av tannen legges en krone eller en fylling.
Rotfylling av tann med én rotkanal: Rotkanalen rotfylles vanligvis over to besøk. Dette koster i snitt cirka 3.200 kroner og inkluderer som regel bedøvelse og alle andre nødvendige kostnader knyttet til behandlingen.
Rotfylling av tann med to rotkanaler: Snittprisen for behandling av to rotkanaler er 3.700 kroner. Prisen inkluderer rotfylling av en død tann med to rotkanaler som rotfylles over to besøk, bedøvelse og alle nødvendige kostnader knyttet til behandlingen.
Rotfylling av tann med tre-fire rotkanaler: Her ligger snittprisen på 4.700 kroner. Også her inkluderer prisen rotfylling over to besøk, bedøvelse og andre nødvendige kostnader.
Etter selve rotfyllingen må tannen styrkes:
Fylling: Dette er en tannbehandling som går ut på å fylle igjen hull i tannen, unngå at det blir større og gjenopprette tannens opprinnelige form og funksjon. Den vanligste typen fylling er kompositter. Kompositter er et sammensatt materiale av blant annet plastikk og keramisk stoff som gir formbarhet og slitestyrke. Fylling koster gjerne rundt 1.000 kroner eller mer.
Krone på tannen: En kunstig krone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med vanlig fylling alene. Kronen etterligner toppen av en tann. De koster ganske mye mer enn fylling, opp mot 9.500 kroner, og de keramiske variantene av porselen er generelt sett de dyreste.
Tann på stift: Dette er en form for reparasjon av en rotfylt tann. Rotfylte tenner som knekker, kan i flere tilfeller bygges opp igjen - men om lite av tannen er igjen, må det først monteres en type stift av metall inne i den rotfylte tannen. Den fungerer som feste som en tannkrone som da settes på toppen.
Pulpa: Tenner består av blodkar, nerver og celler. Dette levende vevet kalles pulpa. Når bakterier trenger inn i dette vevet, forårsaker de betennelse.
Tannlegen skal gi pasienten anbefalinger, forklare fordeler, ulemper og kostnader ved ulike alternativer. Generelt kan vi si at rotfylling en behandling som tar noe tid å gjennomføre, men som vil sørge for at tannen kan beholdes - en fordel, vil nok de fleste være enige om. Det er samtidig greit å være klar over at det alltid finnes et visst usikkerhetsmoment ved rotfylling; tannlegene kan ikke garantere at resultatet blir vellykket. Og, etter rotfylling må tannen repareres med en permanent fylling, og eventuelt en krone, for å gjøre tannen sterk igjen. Fylling alene er gjerne en løsning når tapet av tannsubstans er mindre.
Alternativet er å trekke tannen. En tann trekkes når den er så skadet at det ikke er hensiktsmessig å bruke tid, krefter og penger på å forsøke å reparere den. Ofte er årsaken at tannen har vært angrepet av karies, altså tannråte, og dermed har fått store fyllinger tidligere. Dersom det har vært nødvendig med flere rotfyllinger i forkant, kan det til slutt ende med at du må trekke den i alle fall.
Men om du skal trekke eller rotfylle, kommer an på flere faktorer: Tannens feste i benet, tannens form, posisjonen på tannen eller feilposisjonen av tannen. Du kan videre måtte trekke om tannen har skader etter en ulykke, eller dersom tannens feste i kjevebenet er så ødelagt av betennelsestilstander at den løsner. Betennelse i tannen er ikke noe som skal gå ubehandlet. For det første gjør det vondt, for det andre kan slike betennelser utvikle seg og bli alvorlige.
Etter en tanntrekking kan du få satt inn en tannbro - det vil si flere tannkroner som sitter sammen og settes fast på tenner som står ved siden av en manglende tann, og som slik dekker over tomrommet. Et enkelt tannimplantat som erstatning for den tapte tannen er også en mulighet. Begge deler er riktignok kostbart: Avhengig av blant annet materiale og slitestyrke kan du se for deg priser mellom 14.000 og 37.000 kroner.
Rotfylling:
Tannkrone: Her kan du regne med å bruke opp mot 9.500 kroner.
Fylling: Avhengig av størrelsen på fyllingen kan fylling koste mellom 800 og 2.500 kroner.
Tanntrekking: Å trekke tannen er billigere. Ukomplisert tanntrekking, som det kalles, ligger gjerne på rundt 1.000 kroner, eventuelt så lite som 700 eller så mye som 1.600 kroner. Mer komplisert trekking kan fort havne på omkring 3.000 kroner.
Tannimplantat og tannbro: Hvis du vil erstatte tannen etter trekking, må du regne med kostnader på minimum 15.000 kroner for en tannbro. Enda mer koster tannimplantat, ofte et sted mellom 14.500 og 37.000 kroner.
Rotfylling av tenner langt bak i munnen er vanskelig. Når det gjelder visdomstenner, er det derfor trekking som anbefales. Trekking av en visdomstann kan koste alt fra 700 til 3.000 kroner, i noen tilfeller mindre, i andre mer. Dersom visdomstannen ligger vanskelig til og krever kirurgisk behandling, må du gjerne regne med priser over 3.000 kroner.
Utover tannens tilstand og tannbehandlingens karakter vil både typen ekspertise, bredden i behandlingstilbudet, klinikkens beliggenhet og hvorvidt du mottar støtte fra Helfo, spille inn på hva du ender med å betale for tannlegebesøket: Det vil ofte være dyrere å gå til en sentrumsnær tannlege enn en som holder til utenfor sentrum og de største byene. Videre har noen klinikker fulle team bestående av for eksempel behandlere med kunnskap om hvordan en hjelper en som har tannlegeskrekk, samt sykepleiere, ansatte med spesialiseringer på bestemte områder og moderne behandlingsmetoder. Dette er faktorer som vil kunne drive prisene opp, men som samtidig kan være verdt pengene.
Oris Dental: Den landsdekkende kjeden Oris Dental kan smykke seg med gode anmeldelser på Google, og er en av de største aktørene i tannlegebransjen i Norge. Som firma har de fokus på sterk faglig utvikling for hele sitt tannhelseteam. Klinikkene har dessuten utvidede åpningstider. Dette er en privat aktør, men noen tilstander vil likevel kunne gi rett til å få deler av behandlingen dekket av Helfo. Differansen mellom offentlig takst og Oris Dentals priser må betales selv om du får støtte.
Oslo Tannlegesenter: Oslo Tannlegesenter får gode anmeldelser viser søk på kjente nettplattformer. Klinikken er åpen alle dager og kvelder. I tillegg har de spesialister på tannlegeskrekk, og spesialisering innen rotfylling, som hos dem koster omtrent 4.300 kroner.
Majorstua Tannlegene: Skulle du få akutte problemer med tennene, kan du få time på dagen her. Behandling hos Majorstua Tannlegene vil kunne gi rett på støtte fra Helfo. Tannlegene på Majorstua i Oslo har dessuten mange fornøyde kunder, ifølge rangeringer i sosiale medier og tilbakemeldinger publisert på Google. Deres pris for rotfylling av en fortann ligger på rundt 3.400 kroner.
Eurodent: Eurodent har stordriftsfordeler og egne tannteknikere som gir deg gunstige priser på tannlegebehandlinger. De har et serviceteam som kan hjelpe deg med søknad om refusjon hos Helfo og pasientreiser til utlandet.
SiO-tannlegene: SiO-tannlegene holder til på Universitetet i Oslos (UiO) områder, på Blindern. Tannlegene her utgjør en del av helsetilbudet for studenter, og prisene er studentvennlige. Du må ha betalt studentavgift hos UiO og være under 40 år for å få time hos SiO.
Tannlegehøyskolen: Det odontologiske fakultet, tilhørende Universitetet i Oslo - Tannlegehøyskolen - tilbyr behandlinger til rabatterte priser. Som bedrift får de jevnt over gode anmeldelser. Det kan du lese mer om selv ved å søke opp Tannlegehøyskolen på Google og i sosiale medier.
Den offentlig tannhelsetjenesten gjelder blant annet for barn opp til og med 18 år, for eldre, uføre, flyktninger og fengselsinnsatte. Voksne som ikke tilhører noen slik spesifikk gruppe, skal altså i hovedsak oppsøke behandling hos private aktører.
Generelt kan vi si at små lokale aktører oftest er rimeligere enn sentrumsnære, større klinikker. Behandlinger på tannlegehøyskolen er billigere enn Oris Dental; å velge klinikker tilknyttet universiteter og høyskoler, enten det er i Oslo, Trondheim, Bergen eller andre steder i landet, er en prisgunstig mulighet.
Tannlegene nevnt over er noen av de største tilbyderne i markedet, men det er ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter de beste aktørene, la oss finne dem for deg!
Rabatter og kampanjer: Noen klinikker har tilbud om online undersøkelse, iblant til rabatterte priser. Utvalgte klinikker har også studentrabatt eller andre typer nedsatte priser og tilbud.
Prissammenligninger: Det vil som regel lønne seg å bruke litt tid på å sjekke prislistene hos de ulike tannlegene. Det største prisspennet finner du blant tannlegene i de største byene, noe som gir god grunn til å undersøke markedet ekstra godt her før du bestemmer deg.
Tenk langsiktig: Skallfasetter - et tynt skall som limes utenpå tannen av estetiske årsaker - fremstilles av plastmateriale (kompositt) eller porselen (keramisk materiale). Kompositt er et billigere materiale enn porselen, men eksempelvis vil gjerne kompositt-fasetter måtte byttes ut etter en tid, mens porselen er mer holdbart. Det er derfor greit å vurdere alternativene opp mot hverandre også med tidsperspektivet tatt med i betraktningen. Videre vil det å få undersøkt tenner og munn for å finne eventuelle skader og reparere dem før de utvikles, være det mest prisgunstige på sikt. Slik kan du jo også unngå smerter og ubehag.
Helfo: Helfo forvalter rettigheter gitt gjennom folketrygdloven. Årlig deler de ut en viss sum til blant annet tannleger og andre behandlere i helsevesenet. Hovedregelen er imidlertid at personer over 20 år må betale tannlegeregningen sin selv. Men det finnes tilstander som kan gi rett til støtte til dekning av utgifter til tannbehandling. Du kan som regel få hjelp med en eventuell Helfo-søknad hos den tannlegen du oppsøker.
Anbudstjeneste: Tannsmart er en gratis og uforpliktende nettjeneste, en effektiv og trygg måte å sammenligne ulike aktører og sjekke tilbudene deres opp mot hverandre. Dette er en god måte å oppnå gode priser på, hos tannleger vi har kvalitetssjekket for deg.
Å vente for lenge med å oppsøke tannlegen er ikke et godt råd. Dersom du går lenge med en skadet tann, kan en mer omfattende behandling som rotfylling eller trekking bli nødvendig. Enklere behandlinger tidligere i et forløp vil kunne spare deg for større summer.
Tannverk generelt, og kanskje rotfylling spesielt, forbindes av mange med smerte og ubehag. Men flere klinikker kan i dag tilby smertefri rotfylling ved hjelp av moderne lokale bedøvelsesmiddel. Hvis du har allergi mot bedøvelse, har alvorlig sprøyteskrekk eller tannlegeskrekk, kan rotfylling under narkosebehandling være et alternativ. Det er du som pasient som bestemmer tannbehandlingen, naturlig nok etter råd fra tannlegen.
Kompliserte behandlinger, som rotfylling, vil alltid gi en sjanse for at resultatet ikke blir som ønsket. Det betyr også at du ikke vil ha noen rett til refusjon for behandlingen. Likevel tilbyr noen tannleger gratis trekking ved slike tilfeller. Det kan være lurt å ha avklart på forhånd, hva du kan forvente. For øvrig er prognosen etter rotfylling avhengig av hvor mye tannsubstans som er gått tapt, diagnosen på tannen og kvaliteten på rotfyllingen.
Et godt råd er å spørre venner og bekjente om de er fornøyd med sin tannlege. Et annet er å spørre tannlegen om et prisoverslag før du eventuelt beslutter å sette i gang behandlingen hos den aktuelle kandidaten.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Gjør smarte tannvalg