Lurer du på hva det koster å reparere tannemalje? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for å reparere tannemalje, inkludert informasjon om de ulike behandlingsmetodene, hva det koster for reparasjon med skallfasetter og implantater, samt hvordan du kan gjøre tannlegebesøket så rimelig som mulig. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Hvis skaden på emaljen ennå ikke er spesielt omfattende, vil tannlegen i hovedsak gi deg råd om forebyggende tiltak. Prisen for en generell undersøkelse hos tannlegen ligger på omtrent 1.200 - 1.500 kroner. Ofte vil denne prisen inkludere et visst antall røntgenbilder og enkel tannrens, i tillegg til undersøkelse av tennene og munnhulen. Slikt som bedøvelse ved videre behandling kommer ofte til egne priser og koster som regel mellom 100 og 200 kroner.
Ved skader som krever mer omfattende behandling, kan skallfasetter vurderes. Skallfasetter koster anslagsvis opp mot 9.500 kroner per fasett. Prisen avhenger av materialvalg og behandlingssted.
I verste fall må tannen eller tennene trekkes. Etter trekking er det vanlig å sette inn en ny kunstig tann. Dagens kunstige tenner har et naturlig utseende og varer lenge, noen livet ut. Men de koster: Her må du regne med utgifter på mellom 20.000 og 40.000 kroner.
Vi skal se nærmere på alle de aktuelle behandlingsmetodene i neste seksjon. Videre skal vi også ta for oss prisforskjellene mellom dem.
Tannemaljen påvirkes av større inntak av syrlig mat og drikke, samt av sure oppstøt. Særlig brus, juice, sportsdrikker, vann med tilsatt smak, vin og sitrusfrukter er en utfordring for emaljen. Hvis du ofte får sure oppstøt eller kaster opp, er tennene dine ekstra utsatt. Også munntørrhet er en utfordring her fordi spytt hjelper med å skylle bort syre.
Ved syreskader på tennene vil emaljen mykne og forsvinne. Tennene blir gradvis tynnere, mattere og får en gulaktig eller grålig farge og vil ikke lenger beskytte nervene i tannen i like stor grad, noe som gir smerter i form av ising. Også tannens kanter slites ned og kan slik påvirke tennenes form. Iblant vil biter av tannen knekke og ramle av. Skadene er dessverre permanente.
Hvilken behandling som vil være den beste, avhenger av hvor skadet emaljen er. Dersom den er påvirket i liten grad, har en gjerne ingen symptomer, og de begynnende skadene vil da oppdages ved en generell tannlegekontroll. I slike tilfeller gjelder forebyggende behandling. Ved moderate og alvorlige syreskader er symptomene blant annet ising i tennene. Her vil fyllinger eller påsetting av tannkrone kunne virke beskyttende og forhindre smerter.
Forebyggende behandling: Hvis syreskadene oppdages tidlig, kan det være tilstrekkelig at du fremover unngår det som har vært årsaken til skadene. Videre kan tannlegen anbefale fluorbehandling, eventuelt foreta reparasjoner med mindre plastfyllinger. Det vil også være lurt å sørge for jevnlig oppfølging.
Skallfasetter (veneers): Skallfasetter er et tynt, tynt lag med porselen eller plast som festes på den synlige overflaten av tannen. De kan brukes til å skjule misfarging, dekke over en tann der en bit har brukket og løsnet, eller fungere som et nytt lag beskyttende emalje ved syreskader.
Fylling: Deler av den skadede tannen fjernes og kan deretter erstattes av fyllmasse for å hindre smerter.
Rotfylling: Dersom tannerven er skadet, må tannen rotfylles. Rotfylling går ut på å fjerne nerven i tannroten og fylle den igjen med et egnet materiale.
Tannkrone: En kunstig tannkrone fungerer som erstatning for en tanns synlige del. Den settes som en slags kapsel rundt og på toppen av resten av tannen.
Tannimplantat: Implantat er en erstatning for en tapt tann bestående av en egen type skrue som festes i kjevebenet, og en tannkrone som settes på toppen og utgjør den synlige delen av den nye tannen.
Ulemper: Gjentatte fyllinger vil gjøre tannen svakere, og til slutt kan du ende med å måtte trekke den i alle fall.
Fordeler: Fylling er en vanlig reparasjon av hull i tennene. Dagens fyllinger er hvite og synes ikke. Fyllinger er dessuten en relativt rimelig behandling.
Ulemper: Før fasettene settes på, må tennene slipes til. Selv om det fjernes så lite tannemalje som mulig, kan ikke prosessen angres når emaljen først er fjernet. Skallfasetter vil videre kunne falle av ved stor belastning.
Fordeler: Skallfasetter er en diskré løsning. Fasettene er helt tynne og ser pene og naturlige ut. Porselen, som oftest brukes, har nesten samme egenskaper som naturlige tenner. En fordel med porselen som materiale brukt i tannbehandling er at det ikke tar til seg misfarging. Samtidig har du muligheten til å velge rimeligere komposittfasetter. En viktig fordel med skallfasetter vil for mange være at de får beholde den opprinnelige tannen sin. Fasetter er tannsubstansbesparende sammenlignet med behandling med tannkrone. De gir dessuten mindre risiko for skader sammenlignet med krone. De er sterke og kan vare i mange år - 10 er vanlig.
Ulemper: Før kronen settes på, må deler av tannen fjernes.
Fordeler: Tannkroner er mye rimeligere enn et implantat og lar deg dessuten beholde mesteparten av tannen din.
Ulemper: Tannimplantater, falske tenner, er kostbare.
Fordeler: Dagens implantater ser svært naturtro ut og gir samtidig et sterkt og holdbart resultat.
Skallfasetter: Skallfasetter i porselen koster oftest opp mot 9.500 kroner, mens fasetter i plastmaterialer (kompositt) gjerne koster ned mot 2.000-3.000 kroner.
Fylling: Ved mindre slitasje på tannen kan vanlig fylling vurderes. En middels stor fylling koster gjerne rundt 1.000 kroner.
Rotfylling: Rotfylling av en fortann med én rotkanal koster i snitt rett over 3.000 kroner.
Tannkrone: Når slitasjen er for stor til å kunne repareres med fylling, er tannkrone et alternativ. Prisene ligger her på opp mot 9.500 kroner.
Trekking: Tanntrekking kan koste alt fra 450 til 2.000 kroner, men oftest rundt 1.000 kroner.
Tannimplantat: Å få satt inn en ny tann form av et implantat koster oftest mellom 14.000 og 37.000 kroner.
Hvilken behandling som trengs vil, som du ser over, bestemme prisen for å reparere tannemalje. Videre avgjøres prisen i stor grad av hvor komplisert det tanntekniske arbeidet blir, samt av valg av behandler. Dette i tillegg til følgende faktorer:
Materialer: Porselen er dyrere enn kompositt. Sistnevnte er et plastmateriale som brukes som fyllmasse ved flere typer tannlegebehandling - det er dessuten et billig alternativ, riktignok med noe kortere holdbarhet. Gull brukes også, blant annet i tannimplantater. Det er som kjent et veldig sterkt materiale, som vil gi tillegg i prisen. Det skal sies at gull ikke er like vanlig i tannbehandling nå som før. Porselen og kompositt gir et mer naturlig resultat utseendemessig.
Beliggenhet: Store tannlegekjeder kan ofte tilby gunstige priser på sine behandlinger. Samtidig kan det være slik at en kjent, stor klinikk midt i sentrum av hovedstaden tar seg mer betalt en mindre, lokal aktør.
Utlandet: Helfo kan gi støtte til visse behandlinger utenfor landegrensene, innad i EU/EØS.
Bredde og ekspertise i behandlingstilbudet: Ved noen klinikker vil du kunne velge å motta behandling hos seniortannleger med lang erfaring og eventuelt spesialisering, eller å få behandlingen utført hos en billigere juniortannlege. Dersom klinikken har stor bredde i behandlingstilbudet sitt, med blant annet flere behandlere, egne spesialiseringer og toppmoderne utstyr, vil det kunne heve prisnivået.
Tilbud tilknyttet universitet og høyskoler: Ved Tannlegehøyskolen i Oslo vil du kunne velge prisgunstig behandling hos tannlegestudenter. Behandlingene her, og ved klinikker tilknyttet de odontologiske fakultetene generelt, holder høyt nivå. Videre har studentskipnadene egne tannlegetjenester med studentvennlige priser. Her er det som regel en forutsetning at du er under 40 år, og at du har betalt semesteravgiften ved universitetet.
Opalia tannklinikk: Opalia har tannlegekontor i Lillehammer og Trondheim. Disse klinikkene rangerer jevnt over høyt ifølge anmeldelser i sosiale medier og på kjente nettplattformer. Prismessig ligger de midt på treet. Her kan du velge smarte finansieringsmuligheter om du har behov for tilrettelegging ved nedbetaling av større kostnader.
Smil Tannlegesenter: Dette er en tannlegekjede i Oslo-området som får gode anmeldelser fra pasientene sine jevnt over. Det viser rangeringer på kjente og nøytrale nettplattformer og i sosiale medier. Smil tilbyr en gratis og uforpliktende første tannlegetime hvor du kan få råd og anbefalinger, og vurdere om du ønsker å gå videre med den foreslåtte behandlingen. Konkrete priser for den aktuelle behandlingen vil du få skriftlig etter konsultasjonen. Smil-kjeden har iblant rabatterte priser på konsultasjoner og behandlinger. Prisnivået ligger ellers litt over gjennomsnittet, men kjeden lover summer uten skjulte kostnader.
Majorstua Tannlegene: Tannlegene på Majorstua sentralt i Oslo har mange fornøyde pasienter, viser tilbakemeldinger publisert i sosiale medier og på kjente nettplattformer. Som ny pasient her får du den første konsultasjonen gratis. Ellers ligger prisnivået litt over snittet. Til gjengjeld er dette en klinikk med erfarne tannleger, spesialister, samt psykolog. Her blir du tatt godt hånd om dersom du er blant dem som sliter med tannlegeskrekk.
Dette er noen av de mest kjente tilbyderne i markedet, men det er ikke gitt at disse er de riktige for akkurat deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Tannsmart, kan du bli kontaktet av kvalitetssikrede tannleger i nærheten av der du bor. La oss finne gode og trygge alternativer for deg, så slipper du å sitte for lenge på nettet og lete selv!
Gratis tannlege for barn og unge: Barn og unge får gratis tannlegebehandling i den offentlige tannhelsetjenesten frem til og med det året de fyller 18 år. Unntaket er tannregulering. Her faller en større del av regningen på pasienten selv.
Offentlige versus private tannlegetjenester: De mellom 18 og 22 kan ha rett på delvis støtte for behandling ved offentlige klinikker, mens voksne i hovedsak skal betale selv og motta behandling hos private tannleger. Likevel er det slik at visse tilstander og bestemte pasientgrupper vil kunne få hele eller deler av regningen sin dekket. Det forutsetter blant annet at behandlingen anses som nødvendig, og at behandleren har direkteoppgjør med Helfo. På den måten betaler du som pasient kun egenandelen ved tannlegekontoret.
Helfo-refusjon: De fleste tannlegene har direkteoppgjør med Helfo, en forutsetning for å få trygderefusjon. Visse slitasjeskader gir dessuten rett på Helfo-støtte. Det kan gjelde i tilfeller hvor tannslitasjen eller syreskadene hemmer livsutfoldelsen din i stor grad - for eksempel hvis du unngår å smile eller vise tenner i sosial sammenheng. Du kan også få innvilget støtte dersom tennene er så slitte at det er vanskelig å tygge, eller dersom du er plaget med mye hodepine eller stølhet i kjevene. Dette avklares i løpet av tannlegeundersøkelsen.
Tannlegetjenester for eldre: For uføretrygdede, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie har fylkeskommunen plikt til å dekke tannlegeutgiftene.
NAV: Pasienter som av ulike årsaker ikke har økonomi til å betale tannlegeregningen selv, kan søke NAV om økonomisk støtte og få dekket hele eller deler av kostnaden.
Tilbud, rabatter og kampanjer: Det er vanlig å se sesongkampanjer og nedsatte priser på utvalgte behandlinger ved flere tannklinikker. Ofte får studenter rabatt, gjerne på mellom 15 og 20 prosent. Ellers er det en idé å forhøre seg om mulige bedriftsavtaler og ververabatter. Et utvalg klinikker tilbyr dessuten en gratis første konsultasjon for nye pasienter.
Prissammenligninger: Den offentlige tannlegetjenesten gjelder som nevnt kun for barn, eldre og andre bestemte grupper; voksne skal oppsøke tannleger på det private markedet. De private tannlegene i Norge står videre fritt til å fastsette egne priser. Resultatet er stor variasjon i prisnivået fra en aktør til en annen. Derfor lønner det seg å gjøre grundige prissammenligninger. Forhør deg gjerne med minst to-tre tannleger: sjekk større klinikker mot de små, sentrumsnære mot de mer lokale. En effektiv måte å hente inn pristilbud er ved å benytte anbudstjenester på nettet. Vår tjeneste Tannsmart gir deg muligheten til å undersøke priser hos kvalitetssikrede behandlere i nærheten av der du bor. Tjenesten er dessuten helt gratis og uforpliktende.
Detaljert kostnadsoverslag: Et godt råd er å sette seg godt inn i prisoverslaget fra tannlegen; undersøk hva som er inkludert og ikke, og forhør deg eventuelt om mulige ekstrautgifter knyttet til behandlingen.
Under det første laget på tannen, under emaljen, finnes et lag som heter dentin. Dette andre laget er mykere og skades fortere. Både for helsen og lommeboken vil det lønne seg å forebygge skader og sykdommer og å behandle dem mens de ennå er små og overfladiske. Mer omfattende tannlegebehandling av symptomer som har fått utvikle seg over tid, kan bli ganske så kostbart. Det vil med andre ord gjerne lønne seg å gå til tannlegen jevnlig. Har du symptomer, ikke vent med å bestille time hos tannlegen. Å gå med skadet emalje er heller ikke særlig behagelig.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Gjør smarte tannvalg