Lurer du på hva en bittskinne koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på bittskinne, inkludert hvor store prisforskjellene på markedet er, om du kan ha rett på refusjon fra HELFO, hvilke andre behandlingsmetoder som virker mot tanngnissing og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Hvis du sliter med tanngnissing, har du kanskje vurdert å få behandling med bittskinne. Tanngnissing skjer ofte ubevisst om natten når du sover og kan potensielt skade tennene dine. Tanngnissing kan også føre til overbelastning av kjeveledd og kjevemuskler, samt akutte og kroniske smerter i tyggemuskler og kjeve. Omkring 15% av befolkningen gnisser tenner regelmessig av ulike grunner. Tanngnissing kan skyldes bittfeil eller genetikk, men noen ganger er også stress en viktig faktor.
En bittskinne mot tanngnissing er en slags plastbeskytter som du enkelt kan sette på tennene dine om natten og som er tilpasset dine tenner individuelt. Med bittskinne sliter du ned plastbeskytteren i stedet for dine egne tenner. I dag finnes det både harde og myke bittskinner, og som regel er det tilstrekkelig med bittskinne i én kjeve. I mer kompliserte tilfeller kan det imidlertid være hensiktsmessig å bruke en bittskinne i hver kjeve.
Pris for bittskinne ligger mellom 2.000 og 6.000 kroner. Hvor mye du du ender opp med å betale avhenger i stor grad av om du har rett på refusjon fra HELFO eller ikke. I enkelte tilfeller vil HELFO dekker deler av beløpet slik at du bare trenger å betale en egenandel. Prisen kan inkludere behandlingen som utføres hos tannlegen, men ved fremstilling av bittskinner går det også med en del utgifter til tanntekniker. Dette er noen ganger inkludert i prisen du får tilbud om, mens det andre ganger kan komme som et tillegg i prisen. I særlig kompliserte tilfeller der en har behov for to bittskinner, vil prisen bli høyere.
De fleste tannklinikker har informasjon om prisen for bittskinne på hjemmesidene deres, men før du velger behandling med bittskinne, må en tannlege gjøre undersøkelser for å finne ut om du trenger det. Deretter kan du be om et detaljert prisoverslag. En undersøkelse er viktig fordi ikke alle vet at de gnisser tenner mens de sover. Mange kan for eksempel slite med hodepine, fyllinger som er ødelagte, eller skader på tenner og tannerver uten å vite at det er gnissing som forårsaker det. Hvis du er usikker kan du spørre en partner om han eller hun hører at du skjærer tenner om natten eller du kan gjøre et lydopptak mens du sover.
For å få bittskinne må du som regel regne med to besøk hos tannlegen. Ved første besøk vil du få et kostnadsoverslag etter at tannlegen har undersøkt tennene dine. Hvis du synes prisen er akseptabel, går man videre til å lage bittskinner som er tilpasset dine tenner spesifikt. Det tas da avtrykk av kjevene dine og avtrykkene sendes til en tanntekniker som lager skinnen. Når skinnen er klar, kommer du tilbake til tannlegen som så vil kontrollere om bittskinnen passer som den skal. Hvis det er behov for tilpasninger, vil disse normalt utføres mens du er der. Du vil så få veiledning og instrukser av tannlegen knyttet til bruk av bittskinnen, og ofte kan det være aktuelt å avtale etterkontroll etter en stund for å sikre at alt fungerer som det skal.
God munnhygiene er særlig viktig når man bruker bittskinne. Det innebærer at du må pusse tennene godt og rense skinnen før du tar den på deg om kvelden. Skinnen kan renses med såpe eller tannkrem, men vannet bør være lunkent og ikke for varmt. Du kan med fordel rense skinnen i eddik en gang i uken for å løse opp bakterier. Skinnen bør forøvrig oppbevares i beholderen som følger med når den ikke brukes.
For mange kan det ta litt tid før de blir ordentlig vant med å ha på bittskinne i munnen om natten. Det er viktig at skinnen sitter stramt på tennene, ellers kan den løsne. Dette kan være noe ubehagelig fordi skinnen skaper et press mot tennene. Det er viktig å være litt tålmodig, da dette ubehaget normalt går over i løpet av noen uker. Hvis det ikke går over, bør du kontakte tannlegen slik at dere kan finne en løsning på problematikken.
Andre tilvenningsproblemer inkluderer sår i kinnene, økt spyttproduksjon og at man blir tørr i munnen. Noen synes også det er litt ubehagelig og uvant at skinnen er såpass stor og opptar en del plass i munnen, og det hender at man har en øm følelse i tennene om morgenen. Som regel går det over etterhvert som du blir vant til å bruke bittskinnen, men justeringer på etterkontroll kan også hjelpe i mange tilfeller.
Bruk av bittskinne vil ofte gi forbedring av kjeveleddsplager etterhvert, og da kan det være lurt å vurdere nedtrapping av bruken. Noen velger å trappe ned gradvis, mens andre kan slutte med en gang eller bare bruke skinnen i enkelte perioder.
Reduser stress: Noen ganger er det stress som forårsaker gnissing med tennene om natten. Da kan det være verdt å prøve andre tiltak før man velger å ty til bittskinne. For noen kan stress reduseres ved å kutte ned på alkohol, røyking og kaffe, mens andre kan ha nytte av ulike avstressingsøvelser som bidrar til å redusere stressnivå.
Posisjonér kjeven annerledes: Noen opplever også at problematikken knyttet til tanngnissing blir bedre ved å posisjonere tenner/kjeve annerledes. Ifølge Norsk Helseinformatikk opplever mange bedring ved å hvile tungen mot ganen, med leppene lukket og tennene fra hverandre.
Råd til selvhjelp: Hvis årsaken er stress, kan det være nyttig å få råd til selvhjelp hos psykolog eller psykiater med øvelser som reduserer stress. Legen kan også skrive ut medisin med muskelavslappende effekt i noen tilfeller, men dette vil da bare være en løsning på kortere sikt.
Botox mot gnissing: Et annet alternativ er å bruke botox mot gnissing. Dette er en relativt ny metode som det ikke har blitt utført mange langtidsstudier på, men som har vist lovende resultater. Botox hemmer nervesignaler til muskulaturen der stoffet sprøytes inn, og på den måten vil musklene være mindre anspente. Behandlingen fungerer ved at legen sprøyter botox inn på et bestemt område og deretter tar det normalt 2-4 dager før man merker effekten av behandlingen. Det kan imidlertid tar 1-2 uker før man kjenner full effekt. Effekten varer i gjennomsnitt mellom 4 og 6 måneder og det kan være nødvendig med ny behandling hvis du vil at effekten skal vare lenger.
Fyllinger, skallfasetter, tannkroner: Hvis du heller velger å ikke behandle problemer med tanngnissing, kan du oppleve at tennene blir skadet etterhvert, og kan du trenge andre typer behandling for å reparere skadene. Det er tannlegen som vil anbefale egnet behandling i slike tilfeller, men ofte vil det være aktuelt med fyllinger, skallfasetter eller tannkroner. Du kan lese mer om prisen for skallfasetter her.
Skader fra tanngnissing: Hvis du planlegger å få bittskinne, men allerede har skader som skyldes tanngnissing, kan det være behov for å reparere skadene før en bittskinne kan fremstilles.
Ved å se på prislistene til ulike tannklinikker vil du se at det kan være store prisforskjeller for bittskinne hos aktørene på markedet. Mange gir en pris som forutsetter at du har krav på refusjon fra HELFO, altså en egenandel, mens andre lister opp en pris som ikke tar støtte fra HELFO i betraktning. En del av kostnadene går med til å fremstille bittskinnen hos en tanntekniker, så prisforskjeller kan også skyldes at noen tannleger bruker rimeligere tannteknikere enn andre.
Det finnes ulike typer bittskinner, noen av høyere kvalitet enn andre. Samtidig er som regel slik at mer kompliserte tilfeller er dyrere å behandle enn de som er relativt enkle. Prisforskjeller kan videre forklares av markedssituasjonen for tannklinikker i området der du bor, for eksempel hvor mange klinikker som finnes, hvor stor konkurransen er, forhold mellom tilbud og etterspørsel, og generelt hvor eksponert de etablerte tannklinikkene er for nye konkurransefokuserte tannklinikker. Ofte er store kjeder billigere enn de mindre lokale klinikkene, men det er ikke alltid tilfelle.
Andre faktorer som kan forklare prisforskjeller er leiepriser på næringsbygg der klinikkene befinner seg, hvor høy kompetanse klinikken har og hvilket lønnsnivå de må legge seg på, samt hvor god tilgang klinikkene har på arbeidskraft.
Som følge av de store prisforskjellene, er det alltid lurt å sjekke prisene hos flere tannklinikker. Etter en undersøkelse hos tannlegen kan du be om et detaljert prisoverslag som du selv velger å gå videre med eller ikke. Hvis du ikke ønsker å bruke tid på å undersøke prisene hos flere tannklinikker, kan du registrere behovene dine hos oss i Tannsmart. Da sørger vi for at du blir kontaktet av tannleger som har blitt kvalitetssikret på forhånd og som kan gi deg pris på bittskinne. Da blir det enklere for deg å sammenligne alternativene dine.
Du kan få bittskinne til lavere pris hvis du har krav på støtte fra HELFO, men i utgangspunktet må du ha symptomer på kjeveleddsplager for å ha rett på slik støtte. I følge retningslinjer fra Helsedirektoratet skal det ikke gis støtte til bittskinne hvis bruken er rettet mot å beskytte tannsubstans og protetisk materiale eller forhindre tannslitasje, så hvis det er tilfellet for deg, må du dekke hele kostnaden selv. Støtten forutsetter at du er plaget med symptomer fra kjeveleddet og muskulaturen rundt. Store tannskader som følge av tanngnissing kan imidlertid gi rett på refusjon. Det er tannlegen som vurderer om du oppfyller kravene til refusjon når du kommer på undersøkelse. Mange tannklinikker har direkteoppgjør med HELFO slik at du ikke trenger å gjøre noe selv, da tannlegen tar seg av det praktiske med å få kostnader refundert.
Du kan også få bittskinne til lavere pris hvis du finner en tannlege som tilbyr behandlingen med rabatt. Rabatt gis ofte til studenter, pensjonister eller nye kunder. Sjekk derfor hvilke tannklinikker som tilbyr rabatt for bittskinne i området der du bor. Mange lykkes dessuten i å spare litt penger ved å undersøke prisene på markedet grundig og sammenligne alternativene. Da blir det lettere å velge bort de aller dyreste. For at sammenligningen skal bli presis er det likevel viktig at du får et detaljert prisoverslag og finner ut nøyaktig hva som er inkludert i prisen. Du må for eksempel se om prisen forutsetter refusjon fra HELFO eller ikke, og om kostnadene til tanntekniker kommer i tillegg eller om de er inkludert i prisen. Du trenger ikke nødvendigvis velge det billigste tilbudet du kommer over. Ofte henger pris tett sammen med kvalitet.
For mange som sliter med tanngnissing kan det være verdt å investere i bittskinne. Særlig er det aktuelt hvis andre metoder som reduserer stress ikke virker eller ikke har så god effekt som du helst skulle ønske. Hvis problemet er omfattende og du ikke fikser det, kan det føre til hodepine, smerter i nakke og rygg, samt skader på tennene dine. Da blir det i det lange løp fort dyrere å la være, både fordi det kan være dyrt å reparere skader som forårsakes av tanngnissing og fordi hodepine og smerter kan føre til nedsatt livskvalitet.
Behandling med bittskinne er svært effektivt for å forhindre tanngnissing, men bittskinnen vil også bidra til å avlaste kjeveledd, noe som vil redusere forskjellige typer kjeveleddsplager og muskelbesvær i området rundt kjeveleddet. Bittskinnen kan også hjelpe med å avspenne muskulaturen fordi den øker bitthøyden. Omfattende tanngnissing om natten kan føre til spenninger i musklene i nakke og skuldre, noe som kan forårsake hodepine. Bittskinner er dessuten utformet slik at de sørger for at enkelttenner ikke blir belastet for mye, og at slitasjen på tennene dine generelt blir redusert.
Om det er verdt prisen for deg avhenger av hvor stort behovet ditt er og hvor stort budsjett du har til rådighet. Hvis du er usikker, anbefaler vi at du gjennomfører en undersøkelse hos tannlegen for å få vite hvor stort behovet ditt er, hvor mye utbytte du kan få av å bruke bittskinne og ikke minst om du kan ha krav på refusjon fra HELFO.
Det kan være vanskelig å orientere seg i landskapet av ulike klinikker og tilbydere av tannhelsetjenester. Med så mange alternativer, kan det føles overveldende å finne en pålitelig tannlege som kan imøtekomme dine spesifikke behov.
Tannsmart samarbeider med et utvalg av seriøse og veldrevne tannlegeklinikker over hele Norge, så du enkelt kan bestille en time for å få hjelp til ditt behov. Ved å trykke på linken her, kan du raskt og enkelt se ledige klinikker og priser hos en tannlegeklinikk i ditt område.
Prisen på behandling hos tannlege kan oppleves av mange som svært høy. Realiteten er like fullt at det er best å ta raskt tak i problemer med tannhelsen. Utsetter du nødvendig behandling, kan problemene forverres, noe som til slutt kan føre til enda høyere kostnader og mer omfattende behandlinger. Ved å ta grep tidlig, kan du spare både tid og penger, samt unngå unødvendige smerter og ubehag.
På Tannsmart kan du også finne god informasjon om ulike typer behandlinger, priser og tips til din behandling, slik at du står bedre rustet til å kunne velge tannlege og bestille en time. Vi tilbyr detaljerte beskrivelser av forskjellige behandlinger, fra rutinemessige kontroller til mer komplekse prosedyrer, og gir deg råd om hva du kan forvente under besøket. Du vil også kunne lese om hva som ligger bak prisforskjeller, når du kan få støtte til behandling og fordeler og ulemper ved ulike behandlinger.
På Tannsmart kan du enkelt og raskt komme i gang ved å booke en time i dag. Vi forstår viktigheten av god tannhelse og ønsker å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få den hjelpen du trenger. Vår brukervennlige nettside gjør bestillingsprosessen sømløs, slik at du kan få den tannbehandlingen du trenger på en rask og oversiktlig måte.
Gjør smarte tannvalg